Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan valta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesään voidaan määrätä pesänjakaja, mikäli pesän osakkaat eivät pääse yhteisymmärrykseen pesän jakamisesta. Tuomioistuin määrää tehtävään sopivan pesänjakajan kuolinpesän osakkaan hakemuksesta. Pesänjakajia voi olla myös useita. Tämä artikkeli käsittelee pesänjakajan toimivaltaa ja siihen kuuluvia tehtäviä.

Pesänjakajan toimivalta alkaa vasta, kun tuomioistuimen päätös pesänhoitajan määräämisestä on saanut lainvoiman. Päätöksen lainvoimaisuudella tarkoitetaan sitä, että päätökseen ei enää saa hakea muutosta valittamalla. Jos päätöksestä kuitenkin valitetaan valitusajan kuluessa, ei pesänjakaja saa aloittaa tehtäviään ennen kuin valitus on ratkaistu. Pesänhoitajan toimivalta päättyy siihen, kun hänet tuomioistuimen päätöksellä vapautetaan, tai kunnes hänen tekemästään jaosta tulee lainvoimainen. Pesänjakajan toimivalta kuuluu vain hänelle. Tämä tarkoittaa sitä, että vain hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa pesän osakkaat saavat viedä pesänjakajan päätösvaltaan kuuluvia asioita tuomioistuimen ratkaistaviksi.

Pesänjakajan tehtäviin kuuluu ositukseen ja perinnönjakoon liittyvät tehtävät. Pesänjakaja suorittaa kaikki omaisuuden jaon kannalta välttämättömät toimet. Pesänjakaja suorittaa myös kaikki osituksen loppuun saattamiseksi välttämättömät toimet. Täytyy kuitenkin huomata, että pesänjakajan pääasiallinen tehtävä on saada pesän osakkaat tai ositustahot keskenään yhteisymmärrykseen. Pesänjakaja suorittaa jakoon tai ositukseen liittyvät tehtävät vasta, jos pesän osakkaat tai ositustahot eivät pääse pesänjakajankaan avulla sopimukseen omaisuuden jaosta. Pesänjakaja laatii omaisuuden jakamista varten tarvittavat asiakirjat.

Perinnönjakoon liittyvät asiat ovat usein monimutkaisia, ja omaisuuden jakoon liittyvissä asioissa onkin hyvä kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]