Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitukseen kutsuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laki määrää tarkoin keitä perunkirjoitukseen täytyy kutsua. Tärkeimpänä ryhmänä kutsuttavista voidaan mainita kuolinpesän osakkaat, leski eli eloonjäänyt puoliso, lakimääräiset perilliset sekä yleistestamentin saajat. Leski ja perilliset ovat kuolinpesän osakkaita lesken ja vainajan perillisten välisen osituksen toimittamiseen saakka. Koska ositus hyvin usein on perunkirjoituksessa vielä toimittamatta, niin leski ja perilliset täytyy luonnollisesti kutsua itse perunkirjoitukseen.

Myös toissijaiset omaisuuden saajat tulee kutsua perunkirjoitustilaisuuteen, vaikkeivat he olisikaan ensiksi kuolleen kuolinpesän osakkaita. Mikäli jollekin oikeudenomistajista on määrätty edunvalvoja tai hänellä on edunvalvontavaltuutettu, tulee kutsu toimittaa päämiehen lisäksi edunvalvojalle ja edunvalvontavaltuutetulle.

Tieto perunkirjoituksen toimittamisesta tulee toimittaa perunkirjoitukseen kutsuttaville hyvissä ajoin. Kutsu voidaan tehdä joko suullisesti tai kirjallisesti. Kutsussa on mainittava ainakin perunkirjoitustilaisuuden aika ja paikka sekä kutsun lähettäjä. Tavallisesti kutsu lähetetään joko postitse tai sähköpostitse. Jos jo edeltäkäsin tiedetään, että osakkaiden tai testamentin saajien välillä saattaa esiintyä jännitteitä, kannattaa kutsu toimittaa todisteellisesti. Perunkirjoituksen toimittamisesta on mahdollista sopia myös suullisesti kuolinpesän kaikkien osakkaiden ollessa toimituksen ajasta ja paikasta yksimielisiä.

Joskus saattaa käydä niin, että joku kuolinpesän osakkaista jää tai  jätetään kutsumatta perunkirjoitustilaisuuteen. Tällöin perunkirjoitus ei täytä sille laissa säädettyjä vaatimuksia, eikä perukirjaa silloin voida hyväksyä perintöverotuksen perusteeksi. Myöskään lain vaatimus kuolinpesän ilmoittamisvelvollisuudesta ei tällöin täyty. Sillä seikalla, onko kutsun lähettämättä jättämisellä ollut vaikutusta itse perukirjan sisältöön, ei ole asiassa merkitystä. Osakkaan kutsumatta jättämisellä saattaa olla myös muita vakavia seuraamuksia ja kutsun laiminlyöminen saattaa aiheuttaa osakkaille jopa vastuun perittävän veloista tapauksissa, joissa kutsun laiminlyöminen on aiheuttanut velkojien oikeuden vaarantumisen.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]