Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus avustaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta, jollei veroviranomainen pidennä tätä määräaikaa hakemuksesta. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, jossa luetteloidaan tiedot vainajasta ja hänen sekä hänen mahdollisen leskensä varallisuudesta ja veloista. Perukirjassa on mainittava myös kuolinpesän osakkaiden nimet ja kotipaikat. Perunkirjoitusvelvollisen osakkaan on määrättävä perunkirjoituksen aika ja paikka sekä valittava sitä toimittamaan kaksi uskottua miestä. Perukirja on toimitettava Verohallintoon kuukauden kuluessa perunkirjoituksen tekemisestä, ja se toimii perintöveron määräytymisen pohjana.

Perunkirjoituksen ajasta ja paikasta on annettava tieto hyvissä ajoin kuolinpesän osakkaille, lakimääräisille perillisille, yleistestamentin saajille, omaisuuden toissijaissaajille ja leskelle myös silloin, kun leski ei ole kuolinpesän osakas. Vaikka kutsu perunkirjoitukseen on lähetettävä todisteellisesti kaikille oikeudenomistajille, heillä ei kuitenkaan ole velvollisuutta saapua itse perunkirjoitustilaisuuteen. Jos joku heistä jää siihen saapumatta, otetaan tästä merkintä perukirjaan. Perukirjaan merkitään myös se, ketkä ovat olleet läsnä perunkirjoituksessa ja miten perunkirjoitukseen on toimitettu kutsut. Kuolinpesän ilmoittajan ja uskottujen miesten on allekirjoitettava perukirjaan vakuutus siitä, että he ovat merkinneet kuolinpesää koskevat tiedot perukirjaan oikein.

Velvollisuus olla läsnä perunkirjoitustilaisuudessa on ainoastaan pesän ilmoitusvelvollisella henkilöllä ja uskotuilla miehillä. Kuolinpesän osakkaat voivat olla tilaisuudessa läsnä henkilökohtaisesti, tai he voivat ottaa avustajan mukaan, jos he katsovat sen olevan tarpeellista. Osakkaan myös mahdollista valtuuttaa toinen henkilö edustamaan itseään perunkirjoituksessa. Vajaavaltaista osakasta edustaa perunkirjoituksessa tämän edunvalvoja. Kaikilla osakkailla on oikeus saada itselleen jäljennökset perukirjasta riippumatta siitä, ovatko he olleet tilaisuudessa paikalla vai eivät.

Perunkirjoitustilaisuudessa läsnä olevat henkilöt voivat halutessaan ottaa tilaisuuteen avustajan mukaan. Itse perunkirjoituksen tekemiseksi on mahdollista myös käyttää avustajaa, tavanomaisimmin asiantuntevaa lakimiestä. Riitaisissa ja epäselvissä tapauksissa asiantuntijan apuun turvautuminen onkin suositeltavaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]