Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan toimitusjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjakoon voidaan ryhtyä, kun kuolinpesä on selvitetty. Jos osakkaat eivät jaa perintöä keskinäisin sopimuksin, vaan jakamisen suorittaa pesänjakaja, puhutaan pesänjakajan suorittamasta toimitusjaosta. Pesänjakajan on toimitettava jako, jos osakas tai pesäosuuden luovutuksensaaja näin vaatii. Jos jonkun osakkaan osuus pesästä on ulosmitattu, jako tulee myös toimitettavaksi yleensä pesänjakajan toimesta.

Pesänjakajan määräysvallassa ovat toimitusjaon aikana vain pesän jakamiseen liittyvät asiat. Pesän selvittämiseen liittyviä tehtäviä hän voi hoitaa jaon aikana vain siinä tapauksessa, että kaikki osakkaat sitä yksimielisesti pyytävät.

Toimitusjako tulee vireille pesänjakajanmääräystä haettaessa. Määräystä voi hakea kuka tahansa osakkaista tai heidän oikeudenomistajistaan. Myös leski, joka ei ole kuolinpesän osakas voi hakea pesänjakajan määräämistä. Muut osakkaat eivät voi vastustuksellaan estää toimitusjaon vireille tuloa.

On varsin tavallista, että ne kuolinpesät joihin on määrätty pesänjakaja, ovat riitaisempia kuin kuolinpesät, jotka jaetaan osakkaiden välisin sopimuksin. Usein pesänjakaja joutuukin pitämään useita jakokokouksia, ennen kuin varsinainen jakoehdotus voidaan antaa. Tämä on tärkeää, jotta kaikki saavat esittää mielipiteensä jaossa esille tulleista asioista.

Pesänjakaja ottaa kantaa ja ratkaisee useita jakoon liittyviä kysymyksiä. Toimitusjaossa hän voi ottaa kantaa esimerkiksi kysymyksiin ennakkoperinnöstä, suosiolahjasta, testamenttiin rinnastuvasta lahjasta, ylisuurista henkivakuutusmaksuista ja siitä, onko lakiosailmoitus tehty laillisessa järjestyksessä. Hän saa myös tulkita testamenttia ja avioehtoa. Kuolinpesän omaisuutta jakaja saa kuitenkin vain myydä osakkaiden suostumuksella tai tuomioistuimen antamalla erityisellä myyntiluvalla.

Lopullisen jakopäätöksen pesänjakaja antaa loppukokouksessa tai sen jälkeen. Pesänjakajan suorittamaan jakoon tyytymättömät perilliset voivat halutessaan moittia perinnönjakoa erillisellä moitekanteella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]