Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja poissaolo

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on henkilön kuoleman jälkeen yleensä kolmen kuukauden kuluessa toimitettava tilaisuus, jossa muun muassa vainajan varat ja velat sekä pesän osakkaat luetteloidaan perukirjaksi kutsuttuun asiakirjaan. Perunkirjoitukseen tulee kutsua ainakin leski ja kuolinpesän osakkaat eli vainajan perilliset ja yleistestamentinsaajat. Kutsun saaminen ei kuitenkaan velvoita henkilöä osallistumaan perunkirjoitukseen, vaan hän voi jättää tilaisuuden väliin. Osakkaan poissaolo ei myöskään estä perunkirjoituksen toimittamista. Perunkirjoitukseen kutsuttu voi halutessaan valtuuttaa jonkun toisen henkilön osallistumaan perunkirjoitukseen puolestaan. Poissaolevaa osakasta edustamaan voidaan myös tietyissä tapauksissa määrätä edunvalvoja.

Tieto perunkirjoituksen ajasta ja paikasta on annettava kuolinpesän osakkaille ja leskelle hyvissä ajoin ennen toimitusta, jos se on mahdollista ilman sanottavaa hankaluutta. Lisäksi tieto toimituksesta on annettava sille, kellä on lähinnä oikeus periä tai saada testamentilla omaisuutta, mutta vasta osakkaan oikeuden lakattua. Tällä tarkoitetaan niin kutsuttuja toissijaisia saajia. Tiedon saaminen on kaikissa tapauksissa tärkeää, jotta perunkirjoitukseen osallistuminen on ylipäätään mahdollista. Perukirjaan on merkittävä toimituksessa paikalla olleet henkilöt sekä tieto siitä, miten ja milloin mahdollisia poissaolevia henkilöitä on tilaisuudesta informoitu. Jos henkilölle, jota olisi pitänyt tiedottaa perunkirjoituksen ajasta ja paikasta, ei ole tietoa annettu, tulee perukirjaan ottaa maininta tästä sekä ilmoittamatta jättämisen syystä.

Perunkirjoitukseen osallistuminen on siis pesän osakkaalle vapaaehtoista, joskin pesän ilmoittajan on allekirjoitettava perukirjan vakuutus siitä, että hänen perunkirjoitusta varten antamansa tiedot ovat oikeita. Muutenkin on tavallista, että tilaisuudessa läsnä olleet osakkaat allekirjoittavat perukirjan, mutta välttämättömiä osakkaiden allekirjoitukset eivät ole. Poissaoleva osakas kantaa kuitenkin riskin siitä, ettei hän pääse vaikuttamaan perukirjan sisältöön, ja siten esimerkiksi sen mukaan toimitettavaan perintöverotukseen. Perunkirjoitustilaisuudessa on myös mahdollista esittää erilaisia vaatimuksia tai vaikkapa antaa testamentti tiedoksi paikalla oleville osakkaille. Perunkirjoitukseen osallistuminen on siis suositeltavaa. Myös asiamiehen käyttö on hyvä tapa valvoa etujaan, jos tilaisuuteen ei voi itse osallistua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]