Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakaja vai sopimusjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos vainaja oli naimisissa, ennen perinnönjakoa on aina toimitettava omaisuuden ositus. Sen jälkeen, kun pesä on selvitetty, jokaisella sen osakkaalla on oikeus vaatia jakoa. Perinnönjakoon ei saa ryhtyä ennen kuin perunkirjoitus on toimitettu ja kaikki tiedossa olevat velat maksettu nai niiden maksamiseen tarvittavat varat pantu erityiseen hoitoon. Perilliset voivat sopia perinnönjaosta keskenään tai he voivat hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä perinnönjaon toimittamista varten.

Pesän osakkaat saavat siis toimittaa perinnönjaon keskenään sopimallaan tavalla. Tätä menettelyä kutsutaan sopimusjaoksi. Pesänjakaja taas toimittaa jaon silloin, jos joku pesän osakkaasta sitä vaatii tai jonkun osuus pesästä on ulosmitattu. Jos osakkaat eivät pääse yksimielisyyteen jaosta, jokainen heistä voi hakea pesänjakajan määräämistä, jolloin pesänjakaja suorittaa perinnönjaon. Tätä menettelyä kutsutaan toimitusjaoksi. Käräjäoikeus määrää sopivan henkilön pesänjakajaksi osakkaan hakemuksesta. Pesänjakajia voi olla myös useita, jos se on tarpeen pesän laatuun ja laajuuteen nähden taikka jos se katsotaan muutoin tarpeelliseksi.

Pesänjakaja määrää perinnönjaon ajan ja paikan sekä kutsuu todistettavasti kaikki osakkaat toimitukseen. Jos kaikki osakkaat ovat saapuneet paikalle, pesänjakajan on ensisijaisesti yritettävä saada osakkaat sopimaan jaosta. Jos sopimus osakkaiden välillä saadaan aikaan, jako on myös toimitettava sen mukaisesti. Jos joku kutsutuista osakkaista ei saavu perinnönjakotoimitukseen tai jos perinnönjakoa ei muusta syystä saada toimitettua osakkaiden sopimuksen mukaisesti, pesänjakajan on suoritettava jako siten, että kaikki osakkaat saavat osan kaikenlaatuisesta omaisuudesta. Sellainen omaisuus, jota ei voida jakaa osiin tai erotella, on laitettava samaan osaan, mikäli mahdollista. Jos jakoa ei muuten saada toimitetuksi, oikeus voi pesänjakajan esityksestä määrätä, että tietty omaisuus tai tarvittaessa pesän koko omaisuus on pesänjakajan toimesta myytävä.

Jos joku osakkaista ei ole tyytyväinen pesänjakajan toimittamaan jakoon, hän voi moittia sitä nostamalla kanteen muita osakkaita vastaan kuuden kuukauden kuluessa jaon toimittamisesta. Jos taas osakkaat ovat keskenään sopineet jaosta, jakoa ei voi moittia sisällön perusteella vaan ainoastaan sillä perusteella, ettei jakoa oli tehty säädetyssä muodossa. Pesänjakajalla on oikeus saada pesän varoista pesän laatuun ja laajuuteen sekä tehtävän suorittamiseen käytettyyn työhön katsoen kohtuullinen palkkio sekä korvaus kuluistaan.

Sopimusjako siis edellyttää, että kaikki kuolinpesän osakkaat ovat yksimielisiä. Sopimusjaossa pesä voidaan jakaa osakkaiden haluamalla tavalla. Lakimääräinen perimysjärjestys, perintöosuuden määrä tai edes testamentti ei sido kuolinpesän osakkaita, jos kaikki osakkaat haluavat poiketa niistä yksimielisesti. Huomattavat poikkeamat perintökaaren mukaan laskettavista perintöosuuksista voivat kuitenkin aiheuttaa lahjaveroseuraamuksia. Silloin, kun osakkaat eivät pääse sopuun jaosta tai jos toimitusjako muutoin on välttämätön, kuolinpesään määrätään pesänjakaja. Pesänjakajankin ensisijainen tarkoitus on saada osakkaat sopimaan jaosta. Jos sopimus saadaan aikaan, jako toimitetaan sen mukaisesti. Muutoin pesänjakaja suorittaa jaon ja tarvittaessa hakee käräjäoikeudelta luvan myydä tietty omaisuus tai koko pesän omaisuus.

Sopimusjaosta on siis kyse silloin, kun kuolinpesän osakkaat keskenään sopivat omaisuuden jaosta tavalla, josta kaikki osakkaat ovat yksimielisiä. Toimitusjaosta taas on kyse silloin, kun perinnönjaon hoitaa käräjäoikeuden määräämä pesänjakaja. Lisätietoa sopimusjaosta ja pesänjakajan toimittamasta toimitusjaosta saat soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]