- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta. Perunkirjoituksen yhteydessä laaditaan perukirja, johon vainajan varat ja velat sekä perimykseen liittyvät seikat merkitään. Kuolinpesän osakkaat voivat hoitaa perunkirjoituksen itse. Osakkaan, jonka hoidettavana pesän omaisuus on, tahi pesänselvittäjän tai testamentin toimeenpanijan on määrättävä perunkirjoituksen aika ja paikka sekä valittava sitä toimittamaan kaksi uskottua miestä. Esimerkiksi hautaustoimistot, lakiasiantoimistot ja pankit tekevät perunkirjoituksia.
Velvollisuus järjestää perunkirjoitus on sillä, jonka hoidettavana pesä on tai joka on sen tilaan parhaiten perehtynyt. Useimmiten tämä taho on vainajan leski tai joku lapsista. Järjestämisvelvollisuus voi olla myös ulkopuolisella pesänselvittäjällä tai vainajan ennakolta määräämällä testamentin toimeenpanijalla. Kuolinpesän osakkaat voivat myös päättää antaa perunkirjoituksesta toimeksiannon ulkopuoliselle taholle, esimerkiksi lakimiehelle.
Toimeksiannolla tarkoitetaan sitä, että asia tai tehtävä annetaan jonkin tahon hoidettavaksi. Toimeksiantoja perunkirjoitukseen hoitavat esimerkiksi lakitoimistot ja pankit. Toimeksianto voi koskea kaikkea perunkirjoitukseen liittyvää tai osakkaat voivat itse tehdä osan työstä esimerkiksi hankkimalla sukuselvitykset.
Perunkirjoituksesta toimeksiannon tekeminen voi olla järkevää esimerkiksi silloin, kun
Kun ihminen kuolee, on hänen jälkeensä suoritettava perunkirjoitus. Perunkirjoitus on tehtävä jokaisen Suomessa vakinaisesti asuneen henkilön jälkeen. Henkilön varallisuudella ei ole merkitystä perunkirjoituksen suorittamisen kannalta: perunkirjoitus on siis suoritettava, vaikka pesä olisi ylivelkainen ja täten mitään jaettavaa perintöä ei olisi. Perunkirjoituksessa luetteloidaan vainajan varat ja velat ja muut perintöön vaikuttavat seikat kuolinhetken mukaisesti. Perunkirjoituksen voivat suorittaa vainajan omaiset itse, mutta myös ulkopuolisen avun käyttäminen on tavallista. Esimerkiksi pankit ja asianajotoimistot tarjoavat perunkirjoituspalveluita. Usein voikin olla helpointa antaa perunkirjoitus jonkin ulkopuolisen tahon tehtäväksi etenkin, jos ei ole aikaisempaa kokemusta perunkirjoituksen suorittamisesta.
Perunkirjoituksen tekemisessä keskeistä on noudattaa määräaikaa. Perunkirjoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessavainajan kuolemasta. Pätevästä syystä on mahdollista saada jatkoaikaa perunkirjoituksen suorittamiselle verottajalta. Jatkoaikaa on haettava ennen kolmen kuukauden määräajan kulumista. Jatkoaikaa perunkirjoituksen suorittamiselle voi saada esimerkiksi silloin, kun kaikkia pesän osakkaita ei ole vielä saatu selvitettyä. Perunkirjoituksen suorittamisen jälkeen on kuukauden määräaika toimittaa tehty perukirja verottajalle.
Itse perunkirjoitustilaisuuteen on kutsuttava kaikki pesän osakkaat ja vainajan leski, vaikkei hän olisikaan pesän osakas. Toissijaiset perilliset (vainajan vanhemmat ja mahdollisesti sisarukset lapsineen) on kutsuttava perunkirjoitukseen silloin, kun vainajalla ei ollut lapsia ja hänen leskensä on ensisijaisena perillisenä. Perunkirjoitukseen kutsuminen kannattaa tehdä todisteellisesti esimerkiksi kirjatulla kirjeellä silloin, kun kuolinpesän osakkaat ovat riitaisissa väleissä. Perunkirjoitus voidaan suorittaa, vaikka kaikki kutsutut eivät saapuisikaan paikalle.
Kaksi uskottua miestä suorittavat perunkirjoituksen luetteloimalla vainajan velat ja varat. Uskotut miehet arvostavat kuolinpesän varat eli määrittävät arvon parhaan ymmärryksensä mukaan. Uskotut miehet voivat olla esimerkiksi pankinjohtaja ja pankkitoimihenkilö tai kaksi naapuria. Uskottujen miesten on oltava täysi-ikäisiä ja oikeustoimikelpoisia (eli ei edunvalvonnan alaisia).
Perunkirjoituksesta on laadittava perukirja. Perukirjaan merkitään kuolinpesän tila: mitä siihen kuuluu ja ketkä ovat kuolinpesään liitoksissa.
Perukirja on omaisuus- ja osakasluettelo sekä veroilmoitus. Perintöverotus suoritetaan perukirjan pohjalta. Verohallinto ei ole kuitenkaan sidottu perukirjassa ilmoitettuihin omaisuuden arvoihin, vaan se voi määrittää omaisuuden arvon oman arvionsa mukaan. Digi- ja väestötietovirasto (entinen maistraatti) antaa hakemuksesta vahvistuksensa perukirjan osakasluettelon paikkansapitävyydestä. Vahvistuksen jälkeen osakas voi hoitaa pesän asioita, esimerkiksi nostaa kanteen, ilman erillistä todistelua osakkaan asemasta ja oikeudesta hoitaa kuolinpesän asioita. Vahvistusta ei ole pakko hakea, mutta joskus se helpottaa asiointia eri viranomaisissa
Perukirjaan on liitettävä mahdolliset vainajan tekemät testamentti ja avioehto. Liitteeksi on lisättävä myös muut kuolinpesän tilaan liittyvät asiakirjat. Liitteeksi lisätään myös vainajan ensi kuolleen puolison kuoleman jälkeen tehty ositus- ja/tai perinnönjakokirja. Uskottujen miesten ja perunkirjoituksessa tietoja antaneiden on annettava perukirjassa vakuutus siitä, että annetut tiedot ovat tosia.
Joskus käy niin, että perunkirjoituksen suorittamisen jälkeen tulee ilmi uusia vainajan varoja tai velkoja. Tällöin on laadittava oikaisu- tai täydennysperukirja. Määräaikana on yksi kuukausi uuden tiedon ilmenemisestä.
Perukirja on toimitettava verottajalle kuukauden kuluttua perunkirjoitustilaisuuden pitämisestä.
- Perunkirjoitus tulee suorittaa kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta.
- Perunkirjoituksen voi hoitaa vainajan omaiset tai ulkopuolinen taho.
- Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, johon merkitään vainajan varat, velat ja perintöön liittyvät seikat.
- Uskotut miehet suorittavat perunkirjoituksen ja määrittelevät omaisuuden arvon parhaan ymmärryksensä mukaan.
- Perukirja toimitetaan verottajalle kuukauden kuluessa perunkirjoitustilaisuudesta.
- The estate inventory must be conducted within three months of the deceased's death.
- The estate inventory can be handled by the deceased's relatives or an external party.
- The estate inventory involves creating an estate inventory deed that lists the deceased's assets, debts, and inheritance-related matters.
- Trustees perform the estate inventory and determine the value of the assets to the best of their knowledge.
- The estate inventory must be submitted to the tax authorities within one month of making the estate inventory.
1. Mitä perunkirjoituksen toimeksianto maksaa?
Perunkirjoituksen hinnasto vaihtelee toimijoittain. Arvion perunkirjoituksen hinnasta saa ottamalla yhteyttä palvelun tarjoajaan.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.