Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoituksella tarkoitetaan henkilön kuoleman jälkeen tehtävää toimitusta, jossa muun muassa vainajan varat ja velat sekä pesän osakkaat luetteloidaan. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa henkilön kuolemasta, ellei toimitukselle hakemuksesta myönnetä lisäaikaa. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirjaksi kutsuttu asiakirja, johon selvitetyt tiedot merkitään. Kopio perukirjasta ja sen liitteistä tulee toimittaa Verohallinnolle kuukauden kuluessa perunkirjoitustilaisuudesta, sillä perintöverotus toimitetaan perukirjan pohjalta. Jos perinnönjako on ehditty tehdä ennen perintöverotuksen toimittamista, myös kopio perinnönjakokirjasta voidaan toimittaa. Tällöin verotusta toimitettaessa otetaan huomioon perukirjan lisäksi myös perinnönjakokirja.

Perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta on maksettava perintöveroa. Perintöverotuksen pohjan muodostaa perukirja, mutta verottaja ei ole sidottu perukirjoissa ilmoitettuihin varojen ja velkojen arvoihin. Verottaja arvostaa perintöverotusta toimittaessaan omaisuuden sen käypään arvoon. Verotusta toimitettaessa siis arvioidaan, voidaanko perukirjassa ilmoitetut varojen arvot ja vähennykset hyväksyä verotuksen perustaksi. Perintöverotus toimitetaan laskemalla perukirjan ja mahdollisen testamentin mukaan kullekin perilliselle laskennallinen perintöosuus, joka ei välttämättä vastaa täysin jaossa osakkaalle tulevaa määrää. Verotus toimitetaan kuitenkin tämän laskennallisen osuuden perusteella, eikä väliä ole myöskään sillä, jaetaanko omaisuutta todellisuudessa. Verotukseensa tyytymätön voi hakea siihen muutosta.

Perukirjalla on siis suuri merkitys toimitettavan verotuksen kannalta. Vaikuttamalla perintöverotukseen perukirja vaikuttaa myös omaisuuden mahdollisten myöhempien kauppojen verotukseen. Luovutusvoittoveroa määriteltäessä hankintamenoksi katsotaan nimittäin omaisuudelle perintöverotuksessa määritelty arvo. Lisäksi perukirjan Verohallinnolle toimittamisen laiminlyönti, perunkirjoituksen laiminlyönti tai sen puutteellinen toimittaminen voivat johtaa perintöveron korotuksiin tai jopa arvioverotuksen toimittamiseen. Perunkirjoitus on siis syytä hoitaa huolella, jotta verotus tulisi toimitettua mahdollisimman oikein ja ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin. Suositeltavaa onkin kääntyä lakimiehen puoleen perukirjaa laadittaessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]