Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan toimivalta osituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pääperiaatteena pesänjakajan toimivallasta osituksessa on, että pesänjakaja voi suorittaa kaikki omaisuuden erottelemiseksi ja osituksen loppuun saattamiseksi tarvittavat toimet. Keskittämisperiaatteen mukaisesti pesänjakajan toimivaltaan kuuluvat kaikki ositukseen liittyvät ratkaisut, jotka eivät suoraan lain nojalla kuulu tuomioistuimen toimivaltaan. Keskittämisperiaate koskee sellaisia oikeuskysymyksiä, jotka on käytännöllisintä jättää pesänjakajan ratkaistavaksi.

Ensisijaisesti pesänjakajan toimivaltaan kuuluu esimerkiksi sen ratkaiseminen, kumpi puolisoista on tietyn omaisuuden oikea omistaja. Toisaalta pesänjakajalla on myös ratkaisupakko, eli pakko tehdä oikeudellisesti perusteltu ratkaisu omaisuuden erottelussa ja osituksessa esiin tulevien oikeuskysymysten suhteen. Pesänjakajan laaja toimivalta ei kuitenkaan muodosta uhkaa asianosaisten oikeusturvalle, sillä osituksen osallisilla on oikeus moittia ositusta, jolloin oikeuskysymys tulee tuomioistuimen ratkaistavaksi. Pesänjakaja voi vain poikkeuksellisesti osoittaa jonkin  ositukseen vaikuttavan riita-asian tuomioistuimen ratkaistavaksi osituksen aikana, jos tähän on jommankumman osapuolen perusteltu oikeudellinen tarve. Muuten erimielisyydet kootaan moiteoikeudenkäyntiin.

Pesänjakajan ratkaistavaksi kuuluu osituksen piiriin kuuluvan omaisuuden laajuuden selvittäminen, sen luettelointi ja muiden tähän liittyvien oikeuskysymysten selvittely. Pesänjakaja ratkaisee omaisuuden arvostukseen sekä velkojen kattamiseen ja vastikeoikeuteen liittyvät kysymykset. Pesänjakajan toimivaltaan kuuluu myös avioehtosopimusten, ositussopimusten ja testamenttien tulkinta sekä ositussopimusten kohtuullistaminen. Myös avioehtosopimuksen kohtuullistaminen kuuluu pesänjakajan toimivaltaan, jos siitä esitetään vaatimus osituksen aikana. Pesänjakajalla on osituksen reaalisessa vaiheessa viimekätinen ratkaisuoikeus silloin, jos toinen puolisoista ei käytä laista hänelle johtuvaa päätösvaltaa, tai jos tasinkoehdotus on kohtuuton tasingon saajan kannalta.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]