Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja irtain omaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on toimitus, joka jokaisen henkilön kuoleman jälkeen on toimitettava pääsääntöisesti kolmen kuukauden kuluessa tämän kuolinhetkestä. Perunkirjoituksessa selvitetään muun muassa henkilön varallisuusasema sekä hänen kuolinpesänsä osakkaat. Toimituksesta laaditaan perukirja, johon vainajan kaikki varat ja velat sekä hänen mahdollisen puolisonsa varat ja velat luetteloidaan. Perukirjoituksessa kaksi uskottua miestä pyrkii arvioimaan luettelossa mainittujen omaisuuserien arvot ja he merkitsevät arvionsa perukirjaan. Perukirja tulee toimittaa verottajalle kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta, sillä perukirjaa käytetään lähtökohtana perintöverotuspäätöstä tehtäessä. Perukirjaan tulee siis merkitä kaikki, niin kiinteää kuin irtain omaisuuskin. Irtainta omaisuutta on kaikki muu varallisuus paitsi kiinteistöt.

Irtain omaisuus on siis ilmoitettava perunkirjoituksessa normaalisti ja sen arvo on merkittävä perukirjaan. Perukirjaan onkin merkittävä esimerkiksi vainajan omistama auto, arvokkaampi taulu tai asunto-osake, sekä sen käypä arvo eli todennäköinen myyntihinta. Perintöverotuksessa on kuitenkin perinnönjättäjän tai hänen perheensä käytössä ollut tavanomainen koti-irtaimisto määritetty verovapaaksi 4000 euroon asti, minkä vuoksi perukirjassa usein tyydytään koti-irtaimiston osalta toteamaan, että se on tavanomaista eikä sen arvo ylitä tätä summaa. Esimerkiksi yksittäisiä vaatekappaleita, huonekaluja tai astioita ei siten tarvitse käydä perukirjassa luettelemaan, ellei niiden arvo ole poikkeuksellisen korkea.

Perukirjan laadinta ja omaisuuden arvostaminen voi olla hyvin haastavaa työtä, minkä vuoksi asiantuntijan puoleen kääntyminen on suositeltavaa. Sen lisäksi, että perukirjassa määritetyt arvot vaikuttavat perintöverotukseen, käytetään niitä myös esimerkiksi hankintamenona myöhempää luovutusvoittoveroa laskettaessa. Jos siis kuolinpesään kuulunutta omaisuutta myöhemmin myydään, on verotettava voitto sitä suurempi, mitä suurempi on ero perukirjassa olleessa arvossa ja todellisessa myyntihinnassa. Verosuunnittelun kannalta perunkirjoituksella onkin suuri merkitys. Vastauksia perunkirjoitusta koskeviin lisäkysymyksiin saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]