Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus asunnon myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vainajan kuoleman jälkeen on järjestettävä perunkirjoitus kolmen kuukauden kuluessa, mikäli määräaikaa ei hakemuksesta pidennetä. Perunkirjoituksen tarkoituksena on selvittää ensinnäkin kuolinpesän laajuus, eli se, mitä omaisuutta vainajalta on jäänyt ja mitä velkoja tällä on. Omaisuus merkitään perukirjaan useimmiten omaisuuslajeittain, esimerkiksi erottelemalla siinä vainajan tilivarat, hänen omistamansa kiinteistön tai asunnon arvo ja hänen irtaimistonsa arvo. Samoin velat, niiden suuruus ja peruste ilmoitetaan perukirjassa erikseen. Perunkirjoituksessa selvitetään myös se, ketkä ovat oikeutettuja saamaan perintöä kuolinpesästä joko lakimääräiseen perimysjärjestykseen tai vainajan tekemään testamenttiin perustuen. Perukirjassa on mainittava perilliset ja näiden kotipaikkakunnat, sekä tarpeelliset tiedot vainajasta.

Jos vainaja ei ollut kuollessaan naimisissa, mikään ei estä perillisiä myymästä tälle kuulunutta asuntoa ja jakamasta siitä tulleita varoja perunkirjoituksessa. Asunnon myynti ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti mahdollista, mikäli vainajalta jäi eloon leski. Leskellä on oikeus pitää vainajan kuoleman jälkeen jäämistö jakamattomana hallinnassaan, mikäli rintaperilliset eivät vaadi perinnönjakoa eikä vainajan tekemästä testamentista muuta johdu. Näissäkin tilanteissa lesken hallintaoikeus puolisoiden yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon ja tavanomaiseen asuntoirtaimistoon kuitenkin säilyy. Perinnönjakoon voidaan ryhtyä lesken oikeuden estämättä siten, että asunto sijoitetaan jonkun tai joidenkin perillisten perintöosaan, jolloin he saavat siihen omistusoikeuden. Heidän oikeuttaan rasittaa kuitenkin lesken oikeus hallinta asuntoa, eikä lesken oikeutta voi poistaa asuntoa myymällä.

Sekä perinnönjako että lesken hallintaoikeus asuntoon edellyttävät kuitenkin sitä, että kuolinpesässä on velkojen maksamisen jälkeen sellaista omaisuutta, johon perinnönjako voi kohdistua. On mahdollista, että asunto joudutaan myymään maksamattomien velkojen vuoksi, jolloin leskelle ei voida osoittaa hänelle muutoin kuuluvaa asuntoetua. Naimattoman vainajan jälkeen asunnon myynti on mahdollista rajoituksetta, ja siitä saatavat varat käytetään tarpeen mukaan velkojen maksuun ja tämän jälkeen perinnönjakoon. Lakimiehiltämme voi kysyä lisää neuvoja perunkirjoitukseen ja perinnönjakoon liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]