Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan hakeminen avoliiton päättyessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakia avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta sovelletaan sellaisiin yhteistaloudessa asuviin avoliiton osapuoliin, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Laki turvaa avopuolisoille ja kuolleen avopuolison perillisille oikeuden hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä omaisuuden erottelua varten.

Kumpi tahansa avopuolisoista voi avoliiton päättyessä eroon hakea pesänjakajan määräämistä käräjäoikeudelta. Jos avoliitto päättyy toisen avopuolison kuoleman johdosta, oikeus pesänjakajan hakemiseen on eloonjääneen avopuolison lisäksi myös kuolleen puolison perillisillä.

Avoliiton päättyessä on toimitettava omaisuuden erottelu, jos jompikumpi avopuolisoista tai kuolleen avopuolison perillinen sitä vaatii. Omaisuuden erottelussa molemmat avopuolisot pitävät oman omaisuutensa itsellään. Jos avopuolisoiden välisestä sopimuksesta tai olosuhteista muutoin ei käy selville eikä voida näyttää, kumman avopuolison omaisuutta jokin irtain esine on, se katsotaan yhteiseksi. Avopuolisot tai avopuoliso ja kuolleen avopuolison perilliset voivat keskenään sopia omaisuuden erottelusta. Tällöin heidän tulee laatia erottelukirja. Osapuolten on allekirjoitettava erottelukirja ja kahden esteettömän henkilön on todistettava se oikeaksi. Osapuolten välistä sopimusta voi jälkikäteen moittia käräjäoikeudessa lähinnä muotovirheen perusteella.

Jos osapuolet eivät pääse keskenään sopuun omaisuuden erottelusta, avopuoliso tai kuolleen avopuolison perillinen voi myös hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä, jolloin pesänjakaja toimittaa omaisuuden erottelun. Omaisuuden erottelusta laaditaan erottelukirja, jonka pesänjakaja allekirjoittaa. Pesänjakaja myös toimittaa erottelukirjan kullekin osapuolelle viivytyksettä. Pesänjakajan toimittamaa omaisuuden erottelua voidaan moittia nostamalla kanne toista osapuolta vastaan kuuden kuukauden kuluessa omaisuuden erottelusta. Menettelyä voi moittia sekä muoto- että sisältövirheen johdosta.

Pesänjakajaa voivat siis hakea vain sellaiset avoliiton osapuolet, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteisessä huollossa oleva lapsi. Pesänjakajaa voi hakea myös tällaisen avoliiton osapuolen perilliset.

Lakimiehemme auttavat mielellään avoliitoon päättymiseen liittyvissä kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä nettisivujemme kautta tai soittamalla lakipuhelimeen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]