Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan määrääminen hakemuksesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa ei ole pesänjakajapakkoa, joten pesänjakaja määrätäänkin vain pesän osakkaan hakemuksesta. Toimivaltainen tuomioistuin on perittävän viimeisen kotipaikan tuomioistuin. Kuka tahansa osakkaista, yksin tai yhdessä muiden kanssa, voi hakea pesänjakajan määräämistä riippumatta muiden pesän osakkaiden suostumuksesta. Jokaisella osakkaalla on kuitenkin oikeus tulla kuulluksi asiaan liittyen.

Hakemuksen täytyy olla kirjallinen, ja siihen kuuluu liittää jäljennös perunkirjasta. Hakemus voidaankin siis tehdä vasta perunkirjoituksen päätyttyä. Hakemuksesta tulee ilmetä ainakin perittävän ja hakijan tiedot sekä kuulemista varten muut kuolinpesän osakkaat. Pesänjakajaksi määrääminen vaatii myös määrättävän suostumuksen, vastoin tahtoaan ketään ei voida velvoittaa pesää jakamaan. Suostumuksensa pesänjakaja voi ilmoittaa esimerkiksi avoimella asianajovaltakirjalla, jossa hän ilmoittaa suostumuksensa pesäjakajaksi tiettyyn kuolinpesään. Suostumus voidaan toki tarpeen vaatiessa yksilöidä tarkemminkin. Pesänjakajaksi määrääminen edellyttää tehtävän vaatimaa taitoa ja koulutusta.

Perinnönjakoon liittyvät asiat ovat usein monimutkaisia, ja omaisuuden jakoon liittyvissä asioissa onkin hyvä kääntyä lakimiehen puoleen. Lisätietoa perintöasioihin liittyen tarjoavat Minilexin muut artikkelit, lakipuhelin, sekä Minilexin lakimiehet.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]