Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus leskenä kuolleen henkilön jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leskellä on lähinnä oikeus perintöön ensiksi kuolleen puolison jälkeen, mikäli tältä ei jäänyt lainkaan rintaperillisiä, eli biologisia tai adoptoituja lapsia. Lesken perintöoikeus voi kuitenkin perustua puolisoiden toistensa hyväksi tekemään testamenttiin, jolla leskelle on myönnetty omistusoikeus omaisuuteen. Testamentin laadusta ja sisällöstä riippuu tällöin se, millaiseksi perinnönjako lesken kuoleman jälkeen muodostuu.

Perunkirjoitus lesken kuoleman jälkeen noudattaa pääpiirteissään samoja menettelysäännöksiä, kuin perunkirjoitus yleensäkin. Perunkirjoituksessa selvitetään kuolinpesän tila ja laaditaan perukirja. Perunkirjoitus tulee toimittaa, kuten normaalistikin, kolmen kuukauden kuluessa lesken kuolemasta, ja sen toimittamisvastuu on yleensä sillä henkilöllä, joka hoitaa pesän omaisuutta. Perunkirjoituksessa lesken kuoleman jälkeen laadittavaan perukirjaan tulee merkitä lesken omaisuuden lisäksi se omaisuus, johon leskellä on avio-oikeuden perusteella ollut oikeus, sekä tällaiseen omaisuuteen kohdistuneet muutokset ensiksi kuolleen puolison jälkeen. Ensiksi kuolleen puolison jälkeen onkin kannattavaa toimittaa omaisuuden ositus tai erottelu, jolloin perukirjan laatiminen helpottuu lesken kuoleman jälkeen.

Perunkirjoituksessa molempien puolisoiden perillisille on annettava oikeus saada osalleen sellaista perintöä, joka on kuulunut näiden perittävälle. Jos ensiksi kuolleella puolisolla ei ole rintaperillisiä, hänen toissijaiset perillisensä, eli hänen vanhempansa, sisaruksensa ja näiden jälkeläiset, ovat lähtökohtaisesti oikeutettuja perintöön hänen jälkeensä. Koska ensiksi kuolleen puolison toissijaiset perilliset ovat vasta lesken kuolinpesän osakkaita, heillä on lesken perillisten ohella oikeus osallistua kuolinpesän hallintoon. Kuitenkin jos puolisoiden välillä on toimitettu omaisuuden ositus tai erottelu ensiksi kuolleen puolison jälkeen ja toissijaisille perillisille on perinnönjaossa erotettu heidän osalleen tuleva omaisuus, he eivät ole lesken kuolinpesän osakkaita eikä heitä tarvitse kutsua perinnönjakotilaisuuteen. Leskellä on näet halutessaan oikeus käynnistää perinnönjako jo hänen eläessään.

Lesken kuoleman jälkeen toimitettavassa perunkirjoituksessa selvitetään lesken omaisuuden laajuus, jota laskettaessa on huomioitava ensiksi kuolleelta puolisolta peritty omaisuus. Puolisot voivat halutessaan suunnitella perintöasioitaan esimerkiksi testamentin turvin, jolloin sen määräyksillä voi olla vaikutusta siihen, miten ja kenelle omaisuus tulee jakaa lesken kuoleman jälkeen. Kun lesken omaisuus on selvitetty, tulee ottaa myös selko siitä, kenellä on oikeus perintöön. Mikäli perunkirjoitukseen liittyvät asiat mietityttävät, antavat lakimiehemme tarvittaessa lisää neuvoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]