- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Perunkirjoitus tarkoittaa kuolinpesän tilan selvittämistä eli tapahtumaa, jossa laaditaan luettelo, josta selviää vainajan varat ja velat. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa henkilön kuolemasta ellei verovirasto erityisestä syystä päätä pidentää tätä aikaa. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, josta selviää pesän taloudellinen tila ja se toimitetaan verovirastolle, sillä perintövero määrätään perukirjan tietojen perusteella. Perunkirjoitus on pakko toimittaa, vaikka vainajalla ei olisi lainkaan omaisuutta tai velkoja. Jos perunkirjoituksen toimitus laiminlyödään, käräjäoikeus määrää veroviraston ilmoituksesta sopivan henkilön toimittamaan sen.
Sen, jonka hoidettavana pesän omaisuus on, on määrättävä perunkirjoituksen aika ja paikka ja näistä on ilmoitettava hyvissä ajoin pesän osakkaille, vainajan eloonjääneelle puolisolle sekä testamentinsaajalle. Perunkirjoituksessa tulee olla läsnä kaksi uskottua miestä eli kaksi täysi-ikäistä, oikeustoimikelpoista henkilöä, jotka kirjaavat perukirjaan kuolinpesän tilanteen. Heidän tulee perukirjan loppuun vakuuttaa, että ovat merkinneet siihen kaiken oikein parhaan ymmärryksensä mukaan.
Perunkirjoituksessa laadittavaan perukirjaan merkitään tiedot vainajasta, tämän perillisistä sekä perunkirjoituksen toimituksen aika ja paikka sekä siinä läsnäolleet. Tämän jälkeen siihen merkitään pesän varat ja velat sellaisina kuin ne perittävän kuoleman sattuessa olivat. Jos vainajalla on eloonjäänyt puoliso, perukirjaan merkitään myös hänen varat ja velat. Lisäksi perukirjaan on otettava merkintä avio-oikeuden poikkeuksista sekä mahdollisesta ennakkoperinnöstä. Jos vainajalla on testamentti tai avioehtosopimus, ne on otettava jäljennöksinä mukaan perukirjaan.
Tiedot pesästä ilmoittaa se, joka hoitaa pesän omaisuutta tai muutoin on perehtynyt sen tilaan parhaiten eli yleensä joko perittävän puoliso, lapsi tai määrätty pesänselvittäjä. Osakkaiden tulee antaa kehotuksesta tietoja perunkirjoitusta varten. Pesän ilmoittajan tulee uskottujen miesten tavalla antaa vakuus siitä, että hän on antanut oikeat tiedot eikä ole jättänyt mitään tahallisesti ilmoittamatta. Jos perunkirjoituksen jälkeen ilmaantuu uusia varoja tai velkoja, on kuukauden kuluessa laadittava täydennys- tai oikaisukirja.
Jos joku tahallaan salaa tai vilpillisesti ilmoittaa perunkirjoituksessa jotakin, hänet tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Jos salaaminen tai väärien tietojen ilmoittaminen on ollut erittäin raskauttavaa, vankeutta voidaan määrätä enintään kaksi vuotta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.