Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja moite

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus järjestetään Suomessa vakituisesti asuneen perinnönjättäjän kuoleman jälkeen. Perunkirjoitustilaisuudessa laaditaan kuolinpesästä perukirja. Perukirjassa luetteloidaan muun muassa perinnönjättäjän omaisuus ja velat sekä perinnönsaajat. Perukirja palvelee kuolinpesän selvitystä ja se toimii myös pohjana perinnönjaolle sekä veroilmoituksena. Perukirja annetaan verottajalle ja sen pohjalta määrätään perintövero. Perukirja tulee laatia huolella, jotta virheistä verotuksessa vältytään. Perunkirjoitusta, toisin kuin esimerkiksi perinnönjakoa, ei voi moittia eli siitä ei voi valittaa tuomioistuimeen. Virheellistä tai puutteellista perukirjaa tulee oikaista tai täydentää toimittamalla määräajassa oikaisu- tai täydennysvaatimus verottajalle.

Perunkirjoituksesta ei siis voi varsinaisesti valittaa, mutta sitä tulee täydentää tai oikaista. Erikseen voidaan kuitenkin moittia testamenttia kuuden kuukauden määräajassa sen tiedoksisaannista, jos testamenttia pidetään pätemättömänä esimerkiksi siksi, että sen laatimisessa ei ole noudatettu muotovaatimuksia. Perinnönjakoa taas voidaan moittia perinnönjaon toimittamisesta kuuden kuukauden kuluessa eri perustein riippuen siitä, toimittiko jaon pesänjakaja vai oliko jaettiinko perintö osakkaiden keskinäisellä sopimuksella. Perinnönjako on perunkirjoituksesta erillinen toimenpide, joka tehdään yleensä perunkirjoituksen jälkeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]