Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja valtakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on kolmen kuukauden kuluessa perittävän kuoleman jälkeen pidettävä toimitus, jossa laaditaan perukirjaksi kutsuttu asiakirja. Perukirjaan merkitään muun muassa vainajan varat ja velat sekä pesän osakkaat. Perunkirjoitustilaisuuden ajasta ja paikasta tulee antaa tieto ainakin pesän osakkaille, leskelle ja toissijaisille perinnön- tai testamentinsaajille. Tiedon saatuaan osakkaat ja muut oikeudenomistajat voivat tehdä päätöksen siitä, haluavatko he osallistua perunkirjoitustilaisuuteen, koska osallistuminen ei ole välttämätöntä. Perunkirjoitus voidaan nimittäin toimittaa, kunhan paikalla ovat pesän ilmoittaja ja uskotut miehet, sillä perunkirjoituksessa ei tehdä mitään osakkaiden oikeusasemaan vaikuttavia sitovia päätöksiä. Halutessaan perunkirjoitukseen kutsuttu voi myös valtuuttaa toisen henkilön edustamaan itseään perunkirjoituksessa.

Valtuutuksen pesän osakas tai muu tilaisuuteen kutsuttu voi tehdä niin toisen pesän osakkaan kuin täysin ulkopuolisenkin hyväksi. Valtakirja on voitu laatia hyvin yleiseen muotoon todeten esimerkiksi, että valtakirjassa mainittu henkilö on oikeutettu edustamaan valtuuttajaa perunkirjoitustilaisuudessa. Valtakirjaan voidaan myös ottaa hyvinkin yksityiskohtaisia määräyksiä siitä, mitä valtuutettu on oikeutettu tekemään, ja jos näin on tehty, sitovat nämä rajaukset valtuutettua. Valtakirjat voivat liittyä perunkirjoitukseen siellä edustamisen lisäksi siten, että perunkirjoitustilaisuudessa saatetaan laatia erilaisia valtakirjoja jakamattoman kuolinpesän asioiden myöhempää hoitoa varten. Joku osakkaista voidaan esimerkiksi valtuuttaa jatkossa yksin hoitamaan kuolinpesän verotukseen liittyvät asiat. Valtakirja tulee kaikkien osakkaiden allekirjoittaa, jotta se oikeuttaisi valtuutetun edustamaan yksin kuolinpesää.

Vaikka perunkirjoitustilaisuudessa ei tehdäkään mitään lopullisia, osakkaan oikeusasemaan vaikuttavia päätöksiä, on tilaisuuteen hyvä osallistua joko itse tai edustettuna. Ollessaan perunkirjoituksessa paikalla osakas voi esimerkiksi pyrkiä vaikuttamaan siihen, että omaisuus arvostettaisiin mahdollisimman lähelle todellista arvoa, ja muun muassa verotus toimitettaisiin siten oikeiden tietojen pohjalta. Lisäksi perunkirjoitustilaisuuden myötä osakas saa usein paljon pesää koskevia tietoja. Mikäli osakasta edustaakin tilaisuudessa valtuutettu, kannattaa hänen pyytää valtuutetulta selontekoa tilaisuudesta sekä perukirjasta kopiota itselleen. Valtuutuksiin liittyvissä asioissa neuvoa voi tarvittaessa pyytää lakimieheltä, esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]