Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakaja valitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä voidaan jakaa joko kuolinpesän osakkaiden keskenään toimittamana sopimusjakona, tai se voidaan antaa pesänselvittäjän ja pesänjakajan tehtäväksi. Näiden tehtävien välillä on tiettyjä eroja, mutta useimmiten sama henkilö toimii molemmissa ominaisuuksissa. Pesänjakaja huolehtii siitä, että kuolinpesän omaisuus tulee jaetuksi. Hän laatii kuolinpesän omaisuusluettelon ja arvostaa sen, sekä huolehtii perinnönjakotilaisuuden järjestämisestä, määrittää osakkaille tulevat osuudet perinnöstä ja laatii perinnönjaosta perinnönjakokirjan. Pesänjakaja toimittaa jaon, jos joku osakkaista vaatii sitä taikka jos jonkun osakkaan pesäosuus on ulosmitattu.

Jos joku kuolinpesän osakkaista tahtoo moittia pesänjakajan tekemää perinnönjakoa, hänen on nostettava muita kuolinpesän osakkaita vastaan kanne kuuden kuukauden kuluessa perinnönjaon toimittamisesta. Moitekanne on nostettava perittävän viimeisen koti- tai asuinpaikan käräjäoikeudessa. Kuolinpesän osakkaalla on oikeus moittia pesänjakajan suorittamaa perinnönjakoa sekä sisällöllisellä että muodollisella perusteella. Muotovirheenä voidaan pitää jonkin lain säätämän perinnönjaon edellyttämän muodollisuuden sivuuttamista. Sisällöllinen virhe voi olla esimerkiksi kuolinpesään kuuluvan omaisuuden arvostaminen väärin taikka testamentin väärä tulkinta. Kuolinpesän osakas voi menettää moiteoikeutensa, mikäli hän hyväksyy perinnönjaon joko nimenomaisesti antamalla hyväksymistahdonilmaisun tai konkludenttisesti, jolloin hyväksyminen voidaan päätellä osakkaan käyttäytymisestä. Moitekanteen perusteella tuomioistuin voi kumota perinnönjaon joko kokonaan tai osittain. Jos perinnönjako kumotaan kokonaan, se voidaan palauttaa saman pesänjakajan käsiteltäväksi. Pesänjakajan vapauttamista tehtävistään on vaadittava erillisellä kanteella. Pesänselvittäjän hallintoa vastaan kuolinpesän osakkaat voivat valittaa samalla tavoin nostamalla moitekanteen. Pesänjakajan tekemät jakopäätökset voivat moitekanteesta huolimatta jäädä sitoviksi, mutta hän saattaa tulla vahingonkorvausvelvolliseksi kuolinpesän osakkaita kohtaan, mikäli hänen toimensa ovat aiheuttaneet näille vahinkoa.

Kuolinpesän valituskeino pesänjakajan tekemää toimitusjakoa vastaan on ensisijaisesti tuomioistuimessa nostettava moitekanne, joka nostetaan muita kuolinpesän osakkaita vastaan kuudessa kuukaudessa perinnönjaon toimittamisesta. Lisätietoja pesänjakajan tehtävistä ja moitekanteen nostamisesta voi kysyä lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]