Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakaja Digi- ja väestötietovirasto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaat voivat halutessaan toimittaa perinnönjaon sopimallaan tavalla. Mikäli kaikki kuolinpesän osakkaat ovat yksimielisiä, eikä yksikään heistä ole edunvalvonnan alainen, perinnön jakaminen voikin tapahtua ilman suurempia ongelmia. Digi- ja väestötietoviraston lupaa ei tarvita perinnönjakoon, mikäli kaikki osakkaat ovat täysi-ikäisiä, eikä kenellekään heistä ole määrätty edunvalvojaa vajaavaltaisuuden tai muun syyn vuoksi. Alaikäisen edunvalvojina toimivat lähtökohtaisesti hänen vanhempansa, mutta mikäli he ovat saman kuolinpesän osakkaita, eturistiriitatilanteen välttämiseksi alaikäiselle saatetaan joutua määräämään edunvalvojan sijainen.

Digi- ja väestötietoviraston lupa voidaan tarvita, jos joku kuolinpesän osakkaista on vajaavaltainen, eli alaikäinen tai muutoin edunvalvonnan alainen. Digi- ja väestötietoviraston lupa perinnönjakoon tarvitaan vain tilanteissa, joissa kuolinpesän osakkaat toimittavat perinnönjaon itse sopimusjakona. Tällöin perinnönjakoehdotus on esitettävä virastolle. Jos perinnönjaolle ei olla haettu holhousviranomaisen hyväksyntää, perinnönjako ei sido vajaavaltaista osakasta. Viraston tehtävänä on valvoa, että alaikäisen tai edunvalvonnassa olevan osakkaan oikeudet ja edut tulevat perinnönjaossa täysimääräisesti huomioiduiksi. Se ei siten esimerkiksi voi vaatia, että vajaavaltaisen osalle annettaisiin tiettyä kuolinpesään kuuluvaa omaisuutta. Digi- ja väestötietoviraston antama suostumus ei myöskään korvaa perinnönjakoa.

Mikäli perinnönjaon toimittamiseksi on hakemuksesta määrätty pesänjakaja, tilanne on kuitenkin toinen. Jos joku kuolinpesän osakkaista on alaikäinen tai muutoin edunvalvonnan alainen henkilö, pesänjakajan tulee tehtävässään valvoa tämän etua toimittamassaan perinnönjaossa. Pesänjakajan ei kuitenkaan tarvitse esittää perinnönjakoehdotusta holhousviranomaisena toimivalle Digi- ja väestötietovirastolle. Pesänjakajan toimittamassa perinnönjaossa katsotaan, että vajaavaltaisen edut ja oikeudet tulevat huomioiduksi riittävästi myös ilman viraston erillistä valvontaa asiassa.

Digi- ja väestötietoviraston suostumus perinnönjaon toimittamiseksi tarvitaan siten ainoastaan, jos joku kuolinpesän osakkaista on vajaavaltainen, ja perinnönjako toimitetaan ilman pesänjakajaa. Pesänjakajan toimittamalle perinnönjaolle viraston suostumusta ei tarvita. Pesänjakajan toimista voi tarvittaessa kysyä lisää tietoa lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]