Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan määrääminen osituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus suoritetaan avioeron tai toisen puolison kuoleman jälkeen, ellei avioparilla ollut avioehtoa. Osituksen ideana on tasata osapuolien varallisuus. Molempien osapuolien omaisuus selvitetään ja se osapuoli, jolla on enemmän varallisuutta, joutuu maksamaan tasinkoa toiselle osapuolelle. Lesken ei kuitenkaan aviopuolison kuoleman jälkeen tarvitse suorittaa tasinkoa kuolinpesälle. Lähtökohta on, että osapuolet suorittavat keskenään osituksen. Kuitenkin jos keskenään sopiminen ei onnistu, osapuolet voivat hakea tuomioistuimelta pesänjakajaa.

Tuomioistuin määrää pesänjakajan, jos jompikumpi osapuoli sitä hakee. Pesänjakajan tulee olla tehtävään sopiva henkilö, eli puolueeton ja tarpeeksi ammattitaitoinen. Yleensä pesänjakajiksi määrätään ylemmän oikeudellisen tutkinnon suorittaneita henkilöitä, jotta heillä olisi tarpeeksi tietotaitoa toimia tehtävässään. Pesänjakajaa haetaan avioerotilanteessa siitä käräjäoikeudesta, jossa jommallakummalla puolisolla on kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka. Jos ositus suoritetaan kuoleman johdosta, pesänjakajaa haetaan siltä tuomioistuimelta, jossa jäämistöasiat hoidetaan.

Tuomioistuimen on kuultava osapuolia ennen pesänjakajan määräämistä. Osapuolet voivat ottaa kantaa esimerkiksi pesänjakajaksi ehdotetun henkilön puolueettomuuteen ja ammattitaitoon. Pesänjakajan määräämisen jälkeen osapuolet ovat lähtökohtaisesti sidottuja hänen ratkaisuihinsa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]