Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan oikeus omaisuuden myyntiin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänjakaja toimittaa perinnönjaon vain käräjäoikeudelle tehdyn hakemuksen perusteella. Pesänjakajaa voi hakea kuolinpesän osakas. Perinnönjakoa ei voida aloittaa ennen kuin perunkirjoitus on toimitettu ja kaikki tiedossa olevat velat on maksettu tai niiden maksamiseen tarvittavat varat on laitettu talteen. Pesänjakajan tehtäviin kuuluu oma-aloitteisesti muun muassa informoida osakkaita perinnönjakomenettelyn pääkohdista sekä arvostaa jaettava omaisuus jakohetken mukaiseen käypään arvoon. Käyvällä arvolla tarkoitetaan todennäköisesti saatavaa todellista kauppahintaa. Pesänjakajan oma-aloitteisiin tehtäviin ei kuitenkaan kuulu oikeutta myydä perittävän omaisuutta ilman lupaa. 

Perintökaaren perusteella kaikkien perillisten tulee saada osansa kaiken laatuisesta omaisuudesta. Jos tällaista omaisuutta ei voida jakaa, on se pantava yhteen osaan. Jos perinnönjakoon on määrätty pesänjakaja, on hänellä tuomioistuimelta saadun myyntiluvan perusteella oikeus myydä pesään kuuluva tietty esine tai koko omaisuus. Ilman tuomioistuimelta saatua myyntilupaa tai kuolinpesän osakkaiden suostumusta ei pesänjakajalla ole oikeutta kuolinpesän omaisuuden myymiseen. Pesänjakajan pääsääntöisenä tehtävänä on saada kuolinpesän osakkaat sopimaan jaosta keskenään, ilman että omaisuuden realisointiin jouduttaisiin turvautumaan. Jos yksimielisyyttä perinnönjaosta ei saavuteta, niin pesänjakajan on haettava myyntilupaa tuomioistuimelta ja perusteltava se, miksei omaisuutta saatu muutoin jaettua. Kuolinpesän osakkaat voivat myöhemmin valittaa tuomioistuimen antamasta myyntiluvasta, jos he ovat olleet tähän ratkaisuun tyytymättömiä. Huomioitavaa on kuitenkin se, että pesänjakajalla on itsenäinen päätösvalta siitä miten, milloin ja millä hinnalla myynti toteutetaan.

Perintöriitojen välttämiseksi sekä perunkirjoituksen ja perinnönjaon nopeuttamiseksi on syytä suosia kuolinpesän osakkaiden yksimielisiä päätöksiä. Lakimiehen avustuksella jakoon liittyvät epäselvyydet ja mahdolliset erimielisyydet on helppo selvittää, ja näin vältetään myös myöhemmin syntyviä riitaisuuksia. Suositeltavaa onkin kääntyä asiantuntevan lakimiehen puoleen perinnönjakoon liittyvissä kysymyksissä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]