Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakaja suostumus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänjakajan määrää tehtäväänsä hakemuksesta tuomioistuin. Pesänjakaja on määrättävä tehtävään, jos joku kuolinpesän osakkaista vaatii sitä, tai jos jonkun kuolinpesän osakkaan osuus kuolinpesästä on ulosmitattu. Hakemusta ei voida tehdä ennen kuin perunkirjoitus on saatettu loppuun, ja hakemukseen onkin liitettävä jäljennös perukirjasta, sekä muut perukirjaan liittyvät asiakirjat. Hakemuksessa on yksilöitävä myös vainaja, sekä pesänjakajaa hakeva henkilö ja muut kuolinpesän osakkaat. Pesänjakajan suostumus on edellytyksenä hänen määräämiselleen tehtävään.

Tuomioistuin ei voi määrätä ketään pesänjakajaksi ilman hänen suostumustaan. Ennen kuin pesänjakaja määrätään tehtäväänsä, hänen suostumustaan tulee tiedustella. Käytännössä hakemukseen pesänjakajan määräämiseksi voidaan liittää asiakirja, jossa pesänjakaja ilmaisee nimenomaisesti kirjallisen suostumuksensa tehtävään, sekä henkilötietonsa. Pesänjakaja voi suostumuksensa ilmaistessaan yksilöidä ne tehtävät, joihin hän pesänjakajana on suostunut, sekä vakuutuksensa siitä, että hän on esteetön hoitamaan tehtävää. Hän ei siis saa olla läheisessä sukulaisuus- tai muussakaan suhteessa kuolinpesän osakasta tai osakkaita kohden, eikä hänen tiedossaan saa olla muitakaan esteellisyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Hakemukseen liitettävä pesänjakajan suostumus tarkoittaa käytännössä sitä, että perinnönjaon suorittava pesänjakaja tulisi valita ennen, kuin häntä koskevaa tuomioistuimen määräystä haetaan. Jos kuolinpesän osakkaat ovat yksimielisiä siitä, kuka pesänjakajaksi tulee määrätä, pesänjakajan määräämistä koskeva hakemusasia voidaan ratkaista suoraan käräjäoikeuden kansliassa. Kaikkia kuolinpesän osakkaita tulisi kuulla pesänjakajan määräämistä koskevassa asiassa. Jos he eivät suostu yksimielisesti pesänjakajan määräykseen, tätä koskeva asia voidaan käsitellä erikseen, mahdollisesti jopa oikeuden istunnossa.

Lain mukaan pesänjakajan tulee olla tehtävään sopiva, ja pesänjakajana toimiikin useimmiten asiantunteva lakimies. Pesänjakajan määräämistä on syytä harkita etenkin tilanteissa, joissa kuolinpesään kuuluva omaisuus on vaikeasti jaettavaa tai jos kuolinpesän osakkaat ovat riitaisia keskenään. Lakimiehiltämme voi tarvittaessa tiedustella lisää tietoja kuolinpesän jakamiseen ja pesänjakajaan liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]