Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan rooli osituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioerotilanteessa ja toisen puolison kuoleman jälkeen tulee suorittaa ositus, ellei avioparilla ollut avioehtoa. Osituksessa molempien osapuolien varallisuus selvitetään ja tasataan. Se osapuoli, jolla on enemmän varallisuutta, joutuu maksamaan toiselle osapuolelle tasinkoa niin, että molemmat ovat samassa taloudellisessa tilanteessa eron jälkeen. Kuoleman jälkeen lesken ei kuitenkaan tarvitse suorittaa tasinkoa kuolinpesälle. Lähtökohta on, että osapuolet toimittavat osituksen keskenään. Osituksen suorittaminen voi olla hankalaa varsinkin, jos kyseessä on riitaisa ero. Tämän vuoksi osapuolet voivat hakea tuomioistuimelta pesänjakajaa.

Riittää, että jompikumpi osapuolista hakee tuomioistuimelta pesänjakajaa. Pesänjakajan tulee olla tehtävään sopiva henkilö, jolla tarkoitetaan sitä, että henkilön tulee olla puolueeton sekä soveltuva taitojensa puolesta. Oikeuden on varattava myös toiselle osapuolelle tilaisuus tulla kuulluksi ennen pesänjakajan määräämistä.

Pesänjakajan tehtävä osituksessa on suorittaa ne toimet, jotka tarvitaan osituksen loppuun saattamiseksi, esimerkiksi myös omaisuuden arvon vahvistaminen, jos osapuolet eivät siitä itse pääse sopuun. Pesänjakajan tavoite on osapuolten sovinto, vaikka hän onkin vastuussa osituksesta. Hänen tulee myös informoida osapuolia heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Pesänjakaja ei voi myydä omaisuutta ilman tuomioistuimen lupaa. Jos ositusta ei ilman omaisuuden myymistä voida toimittaa, pesänjakaja voi saada luvan omaisuuden myymiseen. Osituksen osapuolet ovat vastuussa pesänjakajan palkkiosta ja kulujen korvaamisesta.

Pesänjakajalla on valta myös ratkaista se, onko puoliso menettänyt oikeutensa vaatia ositusta, jos hän on pitkään ollut passiivinen. Tämä on kuitenkin harvinaista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]