Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus moittiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoituksessa laadittava perukirja muodostaa pohjan kuolinpesän selvitykselle sekä perinnönjaolle, joten sen sisältämien tietojen oikeellisuus on tärkeää sekä kuolinpesän osakkaiden, että kuolinpesän velkojien kannalta. Tämän vuoksi laissa on säädetty tietojen salaamisen tai väärien tietojen antamisen rangaistavuudesta, joka voi johtaa joko sakkoihin, tai jopa enintään kahden vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Perunkirjoitus toimii pohjana myöhemmille perintöoikeudellisille selvitystoimille, eikä sillä ole samanlaista oikeudellisesti sitovaa asemaa, kuin esimerkiksi perinnönjaolla. Mikäli kuolinpesän osakkailla on erimielisyyksiä, ne ratkotaan perunkirjoituksen jälkeisessä pesänselvitys- ja perinnönjakoprosessissa. Tällöin oikeussuojakeinona on tavallisimmin perinnönjaon moittiminen.

Jos perinnönjakoa rasittaa pätemättömyys, kuolinpesän osakas voi nostaa moitekanteen perittävän viimeisen asuinpaikan käräjäoikeudessa, jolloin vastaajiksi haastetaan muut kuolinpesän osakkaat. Perinnönjaon moittiminen on mahdollista sekä muotovirheen, että sisällöllisen virheen perusteella. Muotovirheeseen voi vedota kuka tahansa kuolinpesän osakkaista, mutta sisällöllisen virheen perusteella perinnönjakoa voi moittia vain se osakas, johon nähden virheestä johtuva pätemättömyys vaikuttaa. Moitekanne tulee nostaa kuuden kuukauden kuluessa perinnönjaon toimittamisesta lukien. Pätemätön perinnönjako voi kuitenkin pätevöityä sen vuoksi, että virheeseen ei vedota lain asettamassa määräajassa, taikka jos kuolinpesän osakkaat hyväksyvät perinnönjaon siitä huolimatta. Hyväksyminen voi olla nimenomainen allekirjoitettu hyväksymisilmoitus, tai sen voidaan katsoa seuraavan osakkaiden käyttäytymisen perusteella.

Perukirjasta tulee ilmetä sekä kuolinpesän osakkaat, että kuolinpesään kuuluvat varat ja velat. Jos perunkirjoitusvelvollinen kuolinpesän osakas jättää perunkirjoituksen toimittamatta sille säädetyssä määräajassa, hänelle syntyy henkilökohtainen velkavastuu vainajan veloista. Näin voi käydä myös silloin, jos kuolinpesän osakas joko perunkirjoituksessa tai vahvistaessaan perukirjan valalla vaarantaa velkojan oikeutta antamalla vääräksi tietämänsä ilmoituksen tai jättämällä tahallaan ilmoittamatta jonkin tietämänsä seikan. Osakkaat voivat halutessaan hankkia Digi- ja väestötietovirastolta vahvistuksen perukirjan osakasluetteloon, jos se on tarpeen esimerkiksi pesään kuuluvan omaisuuden myymiseksi. Perukirjan antamisen laiminlyönti tai olennaisesti väärän perukirjan antaminen voi myös johtaa perintöveron korottamiseen. Perukirja tuleekin laatia huolellisesti, sillä se palvelee myös kuolinpesän osakkaiden etua antamalla heille tietoa kuolinpesään kuuluvasta omaisuudesta ja sen jakamisesta. Lakimiehiltämme voi kysyä lisää neuvoja perintöasioihin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]