Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoituksen riitauttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on vainajan ja hänen eloon jääneen puolisonsa varojen ja velkojen selvittämiseksi pidettävä kolmen kuukauden kuluessa kuolematapauksesta. Perunkirjoitukseen osallistuvat yleensä pesän ilmoittaja eli pesänselvittäjä tai muu pesän osakas eli perillinen tai mahdollinen testamentinsaaja sekä kaksi uskottua miestä. Pesän osakkaiden läsnäolo ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Perunkirjoituksesta laaditaan luettelo kuolinpesän varoista ja veloista. Tällaista luetteloa kutsutaan perukirjaksi. Perukirjaa käytetään perinnönjaon pohjana ja sen perusteella lasketaan mahdollinen perintövero.

Pesänselvittäjä tai muun pesän osakas määrää perunkirjoituksen ajankohdan ja kutsuu paikalle uskotut miehet. Perunkirjoituksesta tulee antaa tieto osakkaille sekä vainajan puolisolle. Perunkirjoitus tulee suorittaa laissa annetussa määräajassa, sillä se on lähtökohtana muille kyseisen perintöprosessin määräajoille. Määräajan laiminlyönti voi johtaa muun muassa kuolinpesän osakkaiden henkilökohtaiseen velkavastuuseen pesän veloista.

Perunkirjoitus ei ole moitteenalainen eli sitä ei oteta tuomioistuimessa käsittelyyn kanteen perusteella. Osakas voi kuitenkin itse laatia uuden perukirjan verottajalle, jos hänen mielestään alkuperäinen perunkirja oli jollakin tavalla puutteellinen tai jos hänen mielestään perunkirjoitus on toimitettu väärin. Tällöin verottaja käsittelee uutta perukirjaa  täydennysperukirjana, jolla täydennetään alkuperäistä perukirjaa.  

Lisää perunkirjoituksesta ja siihen liittyvistä ristiriidoista saat lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]