Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja virkatodistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoituksella tarkoitetaan henkilön kuoleman jälkeen toimitettavaa tilaisuutta, jossa muun muassa vainajan varat ja velat sekä kuolinpesän osakkaat selvitetään ja luetteloidaan. Toimituksessa näistä tiedoista laaditaan perukirja, johon tarvitaan lisäksi myös erinäisiä liitteitä. Yksi näistä tarvittavista liitteistä on vainajan katkeamaton sukuselvitys siitä hetkestä, kun vainaja on täyttänyt 15 vuotta aina kuolinhetkeen saakka. Perukirjaan tuleekin lain mukaan liittää kirkonkirjan tai muun vastaavan rekisterin ote, josta käy selville eloonjäänyt puoliso ja perilliset. Tätä väestötietojärjestelmän tai kirkollisen väestörekisterin tietojen perusteella laadittavaa otetta kutsutaan virkatodistukseksi. Virkatodistuksia tarvitaan yleensä useampia katkeamattoman sukuselvityksen saavuttamiseksi.

Virkatodistukset tulee tilata perunkirjoituksen toimittamista varten. Todistukset tulee tilata erikseen jokaisesta evankelis-luterilaisesta tai ortodoksisesta seurakunnasta, jossa henkilö on ollut kirjoilla 15 vuotta täytettyään. Tällöin helpointa on aloittaa tilaaminen vainajan kuolinpaikan seurakunnasta. Virkatodistuksen voi tilata myös siitä Digi- ja väestötietovirastolta, jossa henkilö on ollut merkittynä väestörekisteriin, jos hän ei ole kuulunut seurakuntaan. Vuoden 1999 jälkeistä aikaa koskeva sukuselvitys saadaan kootusti, joko tilaamalla se seurakunnalta tai Digi- ja väestötietovirastolta. Vainajan lisäksi sukuselvitys on hankittava ainakin kuolleista perillisistä sekä mahdollisesti myös muista henkilöistä. Lisäksi perillisistä on tilattava virkatodistukset, joista käy ilmi heidän olevan hengissä, eli niin kutsutut elossaolotodistukset. Erillinen todistus ei kuitenkaan ole tarpeen, jos tieto ilmenee muista virkatodistuksista.

Sukuselvityksen avulla pyritään varmistamaan, että perunkirjoituksessa on onnistuttu selvittämään kaikki pesän osakkaat. Tämä on tärkeää muun muassa tulevan perinnönjaon onnistuneen toimittamisen kannalta. Sukuselvityksen toimittaminen voi kuitenkin osoittautua hankalaksi, erityisesti, jos osa selvityksestä joudutaan hankkimaan ulkomailta, tai jos sukuselvitysketjussa joudutaan palaamaan paljon taaksepäin. Tarvittavan sukuselvityksen laajuus ja hankkimisen vaikeus vaihtelevat huomattavasti eri tapauksissa. Virkatodistusten tilaaminen voikin olla hyvä antaa asiantuntijan tehtäväksi. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi antaa perunkirjoitus lakimiehen toimitettavaksi, jolloin tämä voi myös huolehtia sukuselvityksen hankkimisesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]