Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja edunvalvonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on toimitus, joka tulee aina hoitaa henkilön kuoleman jälkeen, ja jossa muun muassa vainajan varat ja velat sekä pesän osakkaat luetteloidaan perukirjaksi kutsuttuun asiakirjaan. Perunkirjoitukseen kutsutaan vainajan leski, pesän osakkaat ja perinnön tai testamentin toissijaiset saajat. Jos joku perunkirjoitukseen kutsuttavista henkilöistä ei ikänsä tai muun syyn vuoksi kykene valvomaan tilaisuudessa etujaan, voidaan hänelle järjestää edunvalvonta. Alaikäisen edunvalvoja on lähtökohtaisesti hänen huoltajansa, eli jos lapsi on vanhempien yhteishuollossa, ovat he molemmat lapsen edunvalvojia. Heidät on myös kutsuttava perunkirjoitustilaisuuteen, jossa jompikumpi tai molemmat heistä voivat toimia lapsen edunvalvojina. Jos vanhempien ja lapsen edut ovat ristiriidassa esimerkiksi sen vuoksi, että myös vanhemmat ovat pesän osakkaita, on lapselle kuitenkin määrättävä edunvalvojan sijainen ainakin perintöä jaettaessa ja mielellään jo perunkirjoitusta varten.

Edunvalvoja voidaan määrätä perunkirjoitusta varten myös muulle kuin alaikäiselle, jos henkilö ei itse pysty hoitamaan asioitaan. Näin tehdään esimerkiksi, jos henkilön olinpaikkaa ei saada selville tai hän on muuten estynyt osallistumasta perunkirjoitustilaisuuteen. Muita mahdollisia syitä edunvalvojan määräämiselle voivat olla muun muassa sairaus, muu heikentynyt tila tai se, että henkilö on julistettu vajaavaltaiseksi. Edunvalvoja voidaan määrätä hoitamaan vain perunkirjoitukseen liittyvät asiat, kaikki perintöön liittyvät asiat, tai hänet voidaan määrätä toistaiseksi huolehtimaan henkilön kaikista asioista. Edunvalvojan määrää Digi- ja väestötietovirasto tai tuomioistuin. Edunvalvojan määräämistä voivat hakea ainakin se, kenen etuja on tarpeen valvoa, tämän läheinen tai holhoustoimiviranomainen.

Edunvalvojan määrääminen ei suoraan rajoita henkilön oikeustoimikelpoisuutta, vaan hän voi edelleen hoitaa asioitaan myös itse. Tämän vuoksi kutsu perunkirjoitustilaisuuteen on toimitettava sekä edunvalvojalle, että päämiehelle, jos se on mahdollista. Jos kuitenkin henkilön toimintakelpoisuutta on osittain rajoitettu siten, ettei hän voi edustaa itseään perunkirjoituksessa tai hänet on julistettu vajaavaltaiseksi, riittää edunvalvojan kutsuminen tilaisuuteen. Edunvalvontaan liittyvissä kysymyksissä neuvoja saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]