Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja lahja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on henkilön kuoltua suoritettava vainajan omaisuuden ja kuolinpesän osakkaiden selvitys. Perunkirjoitus on toimitettava pääsääntöisesti kolmen kuukauden kuluessa henkilön kuolemasta. Toimituksesta laaditaan perukirja, joka sisältää muun muassa luettelon vainajan varoista ja veloista ja henkilön oltua naimisissa, myös lesken varoista ja veloista. Perukirja toimii pohjana tulevalle perinnönjaolle. Myös kuolinpesän varoihin kuolinhetkellä kuulumattomat varat voivat vaikuttaa perinnönjakoon. Vainajan on elinikänään esimerkiksi voinut antaa perillisilleen lahjoja, jotka on huomioitava niin perukirjassa kuin perinnönjaossakin.

Perukirjaan on otettava maininta ennakkoperinnöstä tai muusta pesään kuulumattomasta omaisuudesta, joka on otettava huomioon, kun määritellään perillisen lakiosaa. Ennakkoperinnöllä tarkoitetaan lahjaa, jonka perittävä on ennen kuolemaansa antanut rintaperilliselleen kuten lapselleen tai lapsenlapselleen, jos ei ole nimenomaan määrätty, ettei lahja ole ennakkoperintöä tai sitä voida olosuhteista muuten päätellä. Ennakkoperintöä on myös muulle perilliselle annettu lahja, jos niin on määrätty tai olosuhteista voidaan päätellä niin tarkoitetun. Omaisuutta jaettaessa ennakkoperinnön arvo lisätään vainajan jäämistöön osuuksia laskettaessa. Ennakkoperintö on sitten vähennettävä sen saaneen perillisen perintöosasta. Tavanomaisia rintaperillisille annettuja lahjoja, ei kuitenkaan tule vähentää heidän perinnöstään. Myös lesken antamat ennakkoperinnöt tulee merkitä perukirjaan, sillä ne vaikuttavat ositukseen.

Jos perilliselle annettu lahja ei ole ennakkoperintöä, katsotaan se tavalliseksi lahjaksi. Perintöverotuksessa otetaan kuitenkin varsinaisesti perinnönjakoon vaikuttavien lahjojen lisäksi huomioon perillisten tai testamentinsaajien viimeisen kolmen vuoden aikana ennen perittävän kuolemaa saamat lahjat. Koska perintöverotus toimitetaan ensisijaisesti perukirjan perusteella, tulee myös nämä lahjat ilmoittaa perukirjassa. Kaiken kaikkiaan perukirjan laatimisessa tulee ottaa huomioon paljon erinäisiä seikkoja kuten muotovaatimuksia ja sisällöllisiä vaatimuksia. Perunkirjoituksen oikeaoppiseksi toimittamiseksi kannattaakin olla yhteydessä lakimieheen. Yksittäisiin kysymyksiin neuvoa saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]