Minilex - Lakipuhelin

Uskottu mies perinnönjaossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vainajan omaisuus jaetaan perillisille perinnönjaossa. Perinnönjaon suorittavat kuolinpesän osakkaat keskenään tai käräjäoikeuden määräämä pesänjakaja. Uskottuja miehiä tarvitaan perunkirjoituksessa, ei itse perinnönjaossa. Uskottujen miesten rooli sijoittuu vain perunkirjoitukseen, jossa ne toimivat perukirjan laatijoina. Jokaiseen perunkirjoitukseen tarvitaan kaksi uskottua miestä. Uskottujen miesten tehtävänä on toimittaa perunkirjoitus sekä arvioida kuolinpesän varat ja velat parhaan osaamisensa mukaan.

Pesän ilmoittaja valitsee uskotut miehet. Uskotuille miehille ei ole laissa asetettu mitään erityisiä kelpoisuus- tai pätevyysvaatimuksia. Täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen henkilö voi toimia uskottuna miehenä. Suositeltavaa voi kuitenkin olla teettää perunkirjoitus ammattitaitoisilla henkilöillä. Uskottujen miehien tulee osata arvioida varallisuus objektiivisesti ja perukirjaa voidaan jossain tilanteissa jääviyden vuoksi pitää epäluotettavana. Mitään estettä ei kuitenkaan ole sille, että uskottuina miehinä käyttää muita kuin ammattitaitoisia henkilöitä, kunhan he ovat täysi-ikäisiä ja oikeustoimikelpoisia.

Uskottujen miesten tehtäviin ei kuulu pesän varojen ja velkojen selvittäminen, vaan näistä vastaa pesän ilmoittaja. Uskottujen miesten tehtävänä on ainoastaan arvioida varat ja velat, jotka pesän ilmoittaja tuo ilmi perunkirjoituksessa. Itse perinnönjaon osakkaat saavat lähtökohtaisesti toimittaa keskenään sopimallaan tavalla. Tähän ei siis tarvita uskottuja miehiä. Sopimusjako edellyttää kaikkien kuolinpesän osakkaiden suostumuksen. Sopimusjaossa pesä voidaan jakaa osakkaiden haluamalla tavalla. Perintökaaren säännökset perimysjärjestyksestä, perintöosuuden määrästä ja testamentista eivät sido osakkaita, jos he haluavat poiketa näistä yksimielisesti. Huomattavat poikkeamat voivat kuitenkin johtaa lahjaveroseuraamuksiin.

Jos osakkaat eivät ole yksimielisiä jaosta, käräjäoikeus voi hakemuksesta määrätä pesänjakajan. Tietyissä tilanteissa pesänjakaja on aina määrättävä. Pesänjakaja suorittaa perinnönjaon. Pesänjakajan tehtävä on saada osakkaat sopimaan jaosta. Jos sopimus saadaan aikaan, jako toimitetaan sen mukaan. Pesänjakajan tehtävänä on selvittää ja ratkaista perinnönjakoon liittyvät riitaisuudet. Pesänjakaja määrittää osakkaille tulevat jako-osuudet.

Uskottuja miehiä käytetään siis vain perunkirjoituksessa. Uskottujen miesten tehtävänä on perunkirjoituksen toimittaminen sekä kuolinpesän varojen ja velkojen arvioiminen. Perinnönjaossa taas on mahdollista kääntyä pesänjakajan puoleen, jos perilliset eivät pääse yksimielisyyteen jaosta. On olemassa myös pesänselvittäjä, jonka tarkoituksena on saada kuolinpesä jakokuntoon. Pesänselvittäjänä ja pesänjakajana toimii usein sama henkilö.

 

Uskotut miehet suorittavat perunkirjoituksen

Uskotut miehet ovat kuolinpesän osakkaiden ulkopuolisia henkilöitä, jotka perunkirjoituksen järjestäjä valitsee suorittamaan perunkirjoituksen. Perunkirjoitus on suoritettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perunkirjoitus on tehtävä jokaisen Suomessa vakinaisesti asuneen henkilön jälkeen. Henkilön varallisuudella ei ole merkitystä perunkirjoituksen suorittamisen kannalta: perunkirjoitus on siis suoritettava, vaikka pesä olisi ylivelkainen ja täten mitään jaettavaa ei olisi. Perunkirjoituksessa luetteloidaan perukirjaan vainajan varat ja velat ja muut perintöön vaikuttavat seikat kuolinhetken mukaisesti. 

Perunkirjoituksen voivat suorittaa vainajan omaiset itse, mutta myös ulkopuolisen avun käyttäminen on tavallista. Esimerkiksi pankit ja asianajotoimistot tarjoavat perunkirjoituspalveluita. Usein voikin olla helpointa antaa perunkirjoitus jonkin ulkopuolisen tahon tehtäväksi etenkin, jos ei ole aikaisempaa kokemusta perunkirjoituksen suorittamisesta. Tällöin toimeksisaajan puolesta tulee myös uskotut miehet. 

Velvollisuus järjestää perunkirjoitus on sillä, jonka hoidettavana pesä on tai joka on sen tilaan parhaiten perehtynyt. Useimmiten tämä taho on vainajan leski tai joku lapsista. Järjestämisvelvollisuus voi olla myös ulkopuolisella pesänselvittäjällä tai vainajan ennakolta määräämällä testamentin toimeenpanijalla. Perunkirjoituksen järjestäjä valitsee kaksi uskottua miestä suorittamaan perunkirjoituksen. Uskottujen miesten ei tarvitse olla juridisen koulutuksen saaneita, vaan uskottuna miehenä voivat toimia kaikki oikeustoimikelpoiset ja täysi-ikäiset henkilöt. Uskottuna miehenä toimimiselle ei siis ole erillisiä vaatimuksia. 

Kaksi uskottua miestä suorittavat perunkirjoituksen luetteloimalla vainajan velat ja varat. Uskotut miehet arvostavat kuolinpesän varat eli määrittävät arvon parhaan ymmärryksensä mukaan. Uskottujen miesten tehtäviin ei sen sijaan kuulu hankkia tietoja vainajan varallisuudesta. Kuolinpesän osakkaat ja pesän ilmoittaja hoitavat tietojen hankkimisen ja esittelevät tiedot uskotuille miehille.

Perunkirjoituksen suorittaneet uskotut miehet lisäävät perukirjan loppuun vakuutuksensa siitä, että

  • perukirjaan on merkitty heidän toimestaan oikeat asiat 
  • uskotut miehet ovat arvioineet kuolinpesän tilaa parhaan ymmärryksensä mukaan

Uskotuilta miehiltä ei siis vaadita arvioimaan kuolinpesän varoja ja velkoja ”oikein”, vaan ”parhaan ymmärryksensä mukaan”.

 

Uskotut miehet eivät ole mukana enää perinnönjaossa

Uskottujen miesten toiminta rajoittuu vain perunkirjoitukseen. Kuolinpesän osakkaat hoitavat pääsääntöisesti perinnönjaon itse. Osakkaat voivat myös hakea käräjäoikeudelta ulkopuolista perinnönjakajaa, mikäli he eivät pääse sopuun vainajan perinnön jakamisesta. Perinnönjakaja on eri asia kuin uskottu mies. Toki on mahdollista, että perunkirjoituksessa uskottuna miehenä toiminut juristi on myös käräjäoikeuden määräämä pesänjakaja. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun kuolinpesän jaossa joudutaan turvautumaan ulkopuoliseen tahoon. Uskottuna miehenä toiminut juristi tuntee jo kuolinpesän ja osakkaiden väliset suhteet, joten kuolinpesän jakaminen voi hoitua nopeammin.

 

Yhteenveto

  • Perunkirjoituksessa vainajan varat ja velat luetteloidaan perukirjaan.
  • Perunkirjoituksen suorittavat uskotut miehet, jotka arvioivat kuolinpesän varat ja velat parhaan ymmärryksensä mukaan.
  • Perinnönjako tapahtuu kuolinpesän osakkaiden kesken tai käräjäoikeuden määräämän pesänjakajan avulla.
  • Uskotut miehet eivät osallistu perinnönjakoon, vaan heidän roolinsa rajoittuu perunkirjoitukseen.

 

Summary in English

  • In the estate inventory, the deceased's assets and debts are listed in the estate inventory deed.
  • The estate inventory is carried out by trustees who assess the deceased's assets and debts to the best of their knowledge.
  • The distribution of inheritance is done among the heirs of the estate or with the help of a court-appointed estate distributor.
  • Trustees do not participate in the distribution of inheritance; their role is limited to the estate inventory.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Minua kysyttiin vanhan ystäväni kuoltua toimimaan uskottuna miehenä hänen perunkirjoituksessaan. Minulle on kuitenkin juuri määrätty edunvalvoja muistisairauden vuoksi ja olen siis vajaavaltainen. Voiko vajaavaltainen toimia uskottuna miehenä?

Uskotun miehen on oltava oikeustoimikelpoinen. Vajaavaltainen henkilö ei ole oikeustoimikelpoinen, joten et voi toimia uskottuna miehenä.

2. Voiko uskottu mies suorittaa perinnönjaon perunkirjoituksen yhteydessä?

Uskottu mies suorittaa perunkirjoituksen, mutta ei perinnönjakoa. Perinnönjaon suorittaminen perunkirjoituksen yhteydessä on kuitenkin sinänsä sallittu.

 

Aiheesta muualla​

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]