Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoituksen tekijä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pääsääntönä on, että perunkirjoituksen tekijä eli toimituttaja on se kuolinpesän osakas, jonka hoidossa jäämistö on. Tällä tarkoitetaan sitä osakasta, jonka hallussa kuolinpesä tosiasiallisesti on. Vastuuta ei ole sellaisella osakkaalla, joka ei millään tavalla osallistu jäämistön hoitoon.

Perunkirjoituksen toimituttajan täytyy ensinnäkin olla kuolinpesän osakas.

Useimmiten toimituttaja löytyy ihan lähipiiristä, esimerkiksi vainajan lapset toimivat usein perunkirjoituksen toimituttajina. Monesti se, kuka on hoitanut vainajan viimeisten elinpäivien asioita ja myös hautajaiset, on velvollinen toimituttamaan perunkirjoituksen. Siinä tapauksessa, että vainaja on ollut jonkinlaisessa laitoksessa, kuten esimerkiksi mielisairaalassa, perukirjan voi joutua tekemään mielisairaalan johtaja.

Perunkirjoitus saatetaan laillisestikin laiminlyödä, jos jäämistö ei ole ollut kenenkään hoidossa. Tavallista kuitenkin on, että aina joku tähän tehtävään löytyy. Jos perukirjaa ei ala kuulumaan, verottaja alkaa lopulta kehottaa sitä henkilöä, jolle se katsoo perunkirjoituksen toimituttamisen kuuluvan, antamaan perukirjan. Jos perukirjaa ei tästäkään huolimatta tehdä, verottaja tekee asiasta ilmoituksen oikeudelle siinä tapauksessa, että perintöveroa tulee todennäköisesti määrättäväksi.

Jos sukulaisia ei ole eli kyseessä on valtion perintö, asia kuuluu Valtiokonttorin hoidettavaksi. Valtiokonttorin juristit toimituttavat tällöin perunkirjoituksen.

Jos perunkirjoituksen toimituttamisvelvollinen osakas laiminlyö perunkirjoituksen toimituttamisen, osakas voi pahimmillaan joutua vastuuseen vainajan veloista. Tämä on kuitenkin käytännössä hyvin harvinaista. Mutta koska se mahdollisuus, että joutuu ääritapauksessa maksamaan vainajan velat, on olemassa, kannattaa olla tarkkana siitä ettei laiminlyö perunkirjoitusvelvollisuutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]