Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän yksipuolinen lomauttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksipuolinen lomauttaminen on kyseessä silloin, kun työnantaja yksipuolisella päätöksellä lomauttaa työntekijän. Yksipuolinen lomauttaminen on mahdollista, jos taloudellinen tai tuotannollinen irtisanomisperuste oikeuttaisi työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomisperusteena ei tällöin voi olla työntekijän henkilöön liittyvä peruste. Lomautus onkin työntekijälle lievempi vaihtoehto kuin irtisanominen, mutta on tärkeää muistaa, että työnantajalla ei ole velvollisuutta lomauttaa työntekijää irtisanomisen sijasta.

Lomauttaminen tällaisen irtisanomisperusteen vuoksi on mahdollista toteuttaa ilman sen kestoon liittyviä rajoituksia. Yksipuolinen lomautus on mahdollista toisaalta myös silloin, jos tarjolla oleva työ on vähentynyt. Lisäksi yksipuolinen lomauttaminen on mahdollista suorittaa silloin, jos työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet. Lomauttaminen edellyttää siten sitä, että työntekijälle ei pystytä tarjoamaan muita sopivia tehtäviä tai että ei voida kouluttaa työntekijää vapaana oleviin tehtäviin. Työn vähentyminen voi tällöin olla tilapäistäkin. Työn vähentymisen yhteydessä työntekijä on mahdollista lomauttaa tilapäisesti, eli enintään 90 päivän ajaksi.

Työnantajan suorittama yksipuolinen lomautus kohdistuu pääsääntöisesti työntekijöihin, jotka ovat toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa. Tietyin erityisedellytyksin on mahdollista lomauttaa myös määräaikainen työntekijä. Lisäksi luottamusmies ja luottamusvaltuutettu voidaan lomauttaa vain erityisedellytyksin. Tämä tarkoittaa sitä, että lähtökohtaisesti heidät tulisi lomauttaa vasta viimeisinä.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa