Minilex - Lakipuhelin

Työsopimuksen purkaminen ennen työsuhteen alkua

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsopimussuhteeksi kutsutaan tilaa, mikä syntyy työsopimuksen allekirjoituksesta ja päättyy kun työntekijä aloittaa työsopimuksen mukaiset työt. Varsinainen työsuhde alkaa vasta kun työt aloitetaan. Koeaika sijoittuu yleensä aina työsuhteen alkuun, jolloin mahdollinen koeaikapurku voi tulla kyseeseen. Ennen työsuhteen alkua työsopimuksen purkamista ei voida näin ollen arvioida koeaikapurkusäännösten avulla, vaan siihen soveltuvat normaalit työsopimuslain mukaiset päättämismuodot.

Yleisimmät työsuhteen päättämismenettelyt ovat irtisanominen ja purku. Irtisanomisperusteelta edellytetään työantajalta asiallista ja painavaa syytä ja purulta erittäin painavaa syytä. Lisäedellytyksenä on, ettei työsuhteen päättäminen saa tapahtua syrjivin perustein. Syrjiviä perusteita ovat muun muassa ikään, terveydentilaan, kansalliseen tai etniseen alkuperään, sukupuoliseen suuntautumiseen tai uskontoon liittyvät perusteet. Työsuhde voidaan päättää myös siten, että määräaikaisen työsopimuksen määräaika päättyy. Työsuhdetta pidetään purkautuneena, jos työntekijä ei ole saapunut työpaikalle seitsemään päivään eikä ole ilmoittanut poissaolon syytä. 

Ennen työn aloittamista työntekijä tai työnantaja voi irtisanoa työsopimussuhteen normaalia irtisanomisaikaa noudattaen. Toisin kuin työnantajalta ei työntekijältä edellytetä irtisanomisperustetta. Työsopimussuhteen purkaminen tarkoittaa työsopimussuhteen päättämistä välittömästi erityisen painavan syyn perusteella. Näin ollen osapuolella tulisi olla jokin erityisen painava syy, jotta työsopimussuhteen purkaminen tulisi kyseeseen. Erityisen painava syy voisi olla esimerkiksi väkivaltaisuus tai sen uhka, luottamuspula tai ehdoton vankeus. Usein on kuitenkin niin, että osapuolet keskenään sopivat siitä, että työsopimussuhde päätetään yhteisymmärryksessä. Ei ole tarkoituksenmukaista velvoittaa osapuolia työsopimuslain mukaisiin velvoitteisiin, jos työsuhteen jatkamiselle ei ole tulevaisuudessa edellytyksiä.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]