Minilex - Lakipuhelin

Irtisanomissuojan lainsäädäntö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijöiden irtisanomissuojasta säädetään pääasiassa työsopimuslailla. Irtisanominen on lain mukaan mahdollista suorittaa vain asiallisilla ja painavilla syillä (työsopimuslain 7 luvun 1 pykälä). Työsopimuslaissa on säädetty myös erityistilanteista, joiden kohdalla irtisanomissuoja on korotettu. Raskaana ja perhevapaalla olevien kohdalla irtisanominen on mahdollista suorittaa henkilökohtaisiin syihin vedoten normaalisti. Huomioitavaa kuitenkin on, ettei irtisanomisperusteena saa käyttää raskautta tai perhevapaalla olemista. Taloudellisten ja tuotannollisten perusteiden nojalla raskaana tai perhevapaalla olevan irtisanominen on mahdollista vain, jos työnantajan toiminta päättyy kokonaan (työsopimuslain 7 luvun 9 pykälä). 

Korotettu irtisanomissuoja on lisäksi luottamusmiehillä ja -valtuutetuilla. Työantaja voi irtisanoa luottamusmiehen tai -valtuutetun henkilökohtaisten syiden perusteella, jos siihen on luottamushenkilön edustamien työntekijöiden enemmistön suostumus. Tuotannollisten ja taloudellisten syiden perusteella irtisanominen on mahdollista vain, mikäli työantajan toiminta loppuu kokonaan eikä työantaja pysty järjestämään tälle muuta ammattitaitoaan vastaa työtä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että luottamushenkilö lähtee yrityksestä viimeisenä yhdessä toimitusjohtajan kanssa (työsopimuslain 7 luvun 10 pykälä).

Kunnan viranomaisiin perhevapaiden ja luottamushenkilöiden osalta pätee samat korotetut irtisanomissuojat kuin työsopimuslain mukaisiin työntekijöihin. Kunnan viranomaisista säädetään lailla kunnallisesta viranhaltijasta. Kunnan työntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuoja on parhaillaan muutoksen alla ja keskustelua on käyty irtisanomissuojan poistamisesta. On syytä olla yhteydessä lakimieheen muutoksiin liittyvissä kysymyksissä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]