Minilex - Lakipuhelin

Kuntatyöntekijöiden irtisanomissuoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuntatyöntekijään ja hänen irtisanomissuojaansa liittyvät säädökset riippuvat siitä, onko kyseessä virkasuhde vai työsuhde. Työsuhteen osalta sovelletaan työsopimuslakia ja virkasuhteen osalta lakia kunnallisesta viranhaltijasta.

Työsuhteen ja toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen osalta työnantajan tulee esittää työntekijää irtisanottaessa laissa säädetty peruste. Peruste voi olla työntekijään liittyvä tai taloudellis-tuotannollinen. Lähtökohtaisesti työnantaja saa irtisanoa työntekijän ainoastaan asiallisesta ja painavasta syystä. Asiallisen ja painavan syyn vaatimus koskee sekä henkilöön liittyvää perustetta että taloudellis-tuotannollista perustetta. Työntekijään liittyvänä irtisanomisperusteena voi pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä. Esimerkkinä tällaisesta voidaan mainita jatkuva työtehtävien hoitamatta jättäminen. Irtisanominen voi olla myös sallittua, jos työntekijän työntekoon liittyvät työntekoedellytykset muuttavat niin olennaisesti, ettei tämä enää pysty selviytymään työtehtävistään. Taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla tarkoitetaan muun muassa tarjolle olevan työn vähentymistä taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvasta syystä olennaisesti ja pysyvästi. Lisäksi edellytetään, ettei työntekijä ole sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin. Laki sisältää myös listauksen kielletyistä irtisanomisperusteista.

Virkasuhteen osalta irtisanomisperusteet ovat laajalti samat, mutta virkasuhteet saavat eräiltä kohdin parempaa suojaa työsuhteisiin verrattuna. Virkasuhteissa on muun muassa pidempi takaisinottoaika. Virkamiehillä on myös parempi suoja työkyvyttömyystapauksissa ja perhevapaalla olevilla. Lisäksi jatkuvuusperiaatteen osalta virkamies voi palata laittoman irtisanomisen toteamisen jälkeen työhönsä saaden menetetyt palkkaedut takautuvasti. Työsuhteessa tätä oikeutta ei ole ja oikeus on ainoastaan korvaukseen. Työnantaja voi voi johtua korvausvastuuseen, jos hän on työsopimuslain vastaisesti irtisanonut työntekijän. Korvauksen määrä on vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkka. Virkasuhteen irtisanomiseen liittyen riitauttaminen hoidetaan eri reittiä verrattuna työsuhteeseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]