Minilex - Lakipuhelin

Irtisanomissuoja äitiyslomalla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Irtisanomissuojalla tarkoitetaan tilannetta, jossa työnantaja ei saa irtisanoa työntekijää muuten kuin poikkeuksellisesti. Esimerkiksi äitiyslomalla olevalla työntekijällä on irtisanomissuoja. Työnantaja ei saa irtisanoa työsopimusta työntekijän raskauden johdosta eikä sillä perusteella, että työntekijä käyttää oikeuttaan perhevapaaseen, kuten äitiyslomaan. Työntekijän on työnantajan pyynnöstä esitettävä selvitys raskaudestaan.

Jos työnantaja irtisanoo äitiyslomalla olevan työntekijän työsopimuksen, katsotaan irtisanomisen johtuneen työntekijän raskaudesta tai perhevapaan käyttämisestä, ellei työnantaja voi osoittaa irtisanomisen johtuneen jostain muusta seikasta. Työnantajalla on siis käänteinen todistustaakka, kun irtisanomisen oletetaan suoraan johtuneen äitiyslomasta ja työnantajan on todistettava oletus vääräksi.

Äitiyslomalla oleva työntekijä saadaan irtisanoa taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla vain, jos työnantajan toiminta päättyy kokonaan. Työnantaja saa pääsääntöisesti irtisanoa työntekijän taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä, jos tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Äitiyslomalla oleva työntekijä saadaan siis poikkeuksellisesti irtisanoa taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä vain, jos työnantajan toiminta päättyy kokonaan. Äitiyslomalla olevan työntekijän irtisanomissuoja koskee siis myös taloudellisista ja tuotannollisista syistä johtuvaa irtisanomista.

Irtisanomissuoja ei siis estä äitiyslomalla olevan työntekijän irtisanomista kokonaan. Työnantaja saa irtisanoa raskaana tai äitiyslomalla olevan työntekijän, mutta työnantajan on osoitettava, että irtisanominen ei ole johtunut raskaudesta tai perhevapaan käyttämisestä. Tällöin työntekijä saatetaan irtisanoa esimerkiksi heti äitiysloman alettua, jos työnantaja saa tietoonsa jonkun henkilöön liittyvän syyn, joka oikeuttaa irtisanomiselle. Tämä voi olla esimerkiksi työsuhteeseen olennaisesti liittyvien velvoitteiden vakava rikkominen. Taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä äitiyslomalla oleva työntekijä saadaan irtisanoa vain, jos työnantajan toiminta päättyy kokonaan esimerkiksi konkurssin vuoksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]