Minilex - Lakipuhelin

Irtisanomissuoja ja sairausloma

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsopimuslain mukainen yleinen irtisanomisperuste edellyttää, että työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Laki sääntelee lisäksi henkilöön liittyvistä irtisanomisperusteista siten, että asiallisena ja painavana perusteena ei voida ainakaan pitää työntekijän sairautta, vammaa tai tapaturmaa, ellei hänen työkykynsä ole näiden vuoksi vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö työntekijää voisi irtisanoa sairausloman aikana.

Lähtökohtaisesti laki ei estä työntekijän irtisanomista sairausloman aikana. Sairausloma ei estä myöskään työntekijää irtisanomasta itseään. On kuitenkin mahdollista, että irtisanominen sairausloman aikana on erityisesti kielletty alan työehtosopimuksessa. Työnantaja voi sallitusti irtisanoa työntekijän esimerkiksi tuotannollisella tai taloudellisella perusteella. Toisaalta, kuten edellä mainittu, jos irtisanominen johtuu itsessään sairaudesta, irtisanominen ei ole välttämättä sallittua. Sairauden perusteella irtisanominen edellyttää, että työntekijän työkyky on heikentynyt merkittävästi, eikä tätä voida pitää tilapäisenä ja ohimenevä. Laki edellyttää työnantajaa myös selvittämään, olisiko irtisanominen vältettävissä sijoittamalla työntekijä muuhun työhön. Oikeuskäytäntö on osoittanut, että noin vuoden pituista sairautta, jonka päättymisestä ei ole tietoa, on pidetty työsopimuslain näkökulmasta pysyvänä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]