Minilex - Lakipuhelin

Neuvotteluesitys yhteistoimintamenettelyssä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Neuvotteluesitys on yhteistoimintamenettelyn käynnistämisen kannalta pakollinen esivaihe silloin, kun työnantaja harkitsee yhden tai useamman työntekijän irtisanomista, lomauttamista tai osa-aikaistamista. Työnantajan on tällaisissa tilanteissa annettava kirjallinen neuvotteluesitys työntekijöilleen viimeistään viisi päivää ennen yhteistoimintaneuvottelujen alkamista, jotta yhteistoimintamenettelyn toteuttaminen tulee mahdolliseksi. Neuvotteluesityksen antamisajankohta määrittää näin ollen aikaisimman mahdollisen ajankohdan yhteistoimintaneuvottelujen aloittamiselle. Viiden päivän määräaika lasketaan kalenteripäivinä, mikä tarkoittaa sitä, että määräaika juoksee myös viikonloppuisin ja pyhäpäivinä. Työnantajan on myös huomioitava, että neuvotteluesitys tai siitä ilmenevät tiedot on toimitettava kirjallisina työ- ja elinkeinotoimistoon viimeistään yhteistoimintaneuvottelujen alkaessa.

Neuvotteluesityksen sisältöä ei ole määritelty täysin tyhjentävästi lainsäädännössä, mutta siitä tulee käydä ilmi ainakin yhteistoimintaneuvottelujen alkamisaika ja -paikka sekä ehdotus neuvotteluissa käsiteltävistä asioista. Tämän ehdotuksen ei kuitenkaan tarvitse olla tyhjentävä, vaan neuvottelujen pääkohtien nimeäminen katsotaan riittäväksi. Tilanteessa, jossa työnantaja harkitsee vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista yli 90 päiväksi tai osa-aikaistamista työnantajan on kuitenkin liitettävä neuvotteluesitykseen käytettävissään olevat tiedot aiottujen toimenpiteiden perusteista; alustava arvio toimenpiteiden määrästä; selvitys niistä periaatteista, joiden nojalla toimenpiteiden kohteiksi joutuvat työntekijät määräytyvät; sekä arvio ajasta, jonka kuluessa toimenpiteet pannaan toimeen.

Työntekijän näkökulmasta neuvotteluesityksellä on ennen kaikkea perehdyttävä tarkoitus ennen yhteistoimintamenettelyn alkamista. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa, että työnantaja noudattaa laissa esitettyjä vaatimuksia sekä esitykseen perehtymiselle varatun määräajan että esityksen sisällön osalta. Neuvotteluesityksen sisällöllä voi olla merkitystä myös yhteistoimintaneuvottelujen pohjalta solmitun sopimuksen tulkinnassa. Mikäli työnantaja rikkoo velvollisuuttaan antaa neuvotteluesitys tilanteessa, jossa se vähentää työvoiman käyttöä aiemmin kuvatulla tavalla, se voidaan tuomita maksamaan hyvitystä toimenpiteen kohteena olleelle työntekijälle.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]