Minilex - Lakipuhelin

Irtisanomissuojan päättyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijän suojaksi on työsopimuslaissa säädetty irtisanomissuojasta, jolla tarkoitetaan sitä, että työsuhde voidaan irtisanoa vain asiallisilla ja painavilla syillä. Asiallisia ja painavia syitä irtisanomistilanteissa edellytetään sekä työntekijän henkilökohtaisilta irtisanomisperusteilta että tuotannollisilta ja taloudellisilta irtisanomisperusteilta. Sallittu irtisanomisperuste on esimerkiksi työnantajan ohjeiden laiminlyönti tai epäasiallinen käytös työpaikalla.  

Irtisanomissuojan alaisuuteen yhdistetään usein yrityksen sisällä olevat käytännöt, kuten esimerkiksi varoituskäytännöt.  Ennen irtisanomista onkin noudatettava yrityksessä yleisesti olevia käytäntöjä ja esimerkiksi varoitusmenettelyä on käytettävä, jos on ollut aiemminkin yleisesti käytössä. Vakavissa rikkomuksissa irtisanominen on mahdollista ilman varoitusmenettelyäkin.    

Osa henkilöstöstä voivat olla myös korotetun irtisanomissuojan piirissä. Näitä työntekijöitä ovat muun muassa raskaana ja perhevapaalla olevat työntekijät sekä luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut. Pelkkä raskauteen tai perhevapaiden käyttöön kohdistuva irtisanominen on perusteeton ja näin ollen laiton. Tuotannollisten ja taloudellisten syiden vuoksi raskaana tai perhevapaalla oleva voidaan irtisanoa vain, jos työnantajan toiminta lakkaa kokonaisuudessaan. Luottamusmiesten ja –valtuutettujen osalta irtisanominen on mahdollista vain työntekijästä johtuvasta syystä, jos irtisanominen saa luottamushenkilön edustamien työntekijöiden enemmistön suostumuksen. Tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla irtisanominen on mahdollista vasta kun kaikki muut työntekijät ja esimiehet yrityksessä ovat irtisanottu.

Myös kunnan henkilöstöllä on ollut erityinen viiden vuoden irtisanomissuoja, jota ollaan kuitenkin poistamassa. Uuden lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan jo vuonna 2017.  Ota yhteyttä lakimieheen irtisanomissuojaan liittyvissä kysymyksissä – autamme mielellämme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]