Minilex - Lakipuhelin

Erityinen irtisanomissuoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Eräät työsopimuslaissa määritellyt työntekijän nauttivat erityistä irtisanomissuojaa työnantajan toimittamaa irtisanomista vastaan. Käytännössä erityinen irtisanomissuoja tarkoittaa, että työnantajalla on oltava tavallista painavammat perusteet työntekijän irtisanomiselle ja joissain tilanteissa se on jopa täysin kiellettyä.

Erityistä irtisanomissuojaa nauttivat ensinnäkin raskaana olevat työntekijät. Työnantaja ei saa irtisanoa työntekijää raskauden perusteella. Jos työnantaja irtisanoo raskaana olevan työntekijänsä, täytyy työnantaja kyetä nimenomaisesti osoittamaan irtisanomisen johtuneen muusta syystä. Toiseksi, erityinen irtisanomissuoja koskettaa perhevapaalla olevia työntekijöitä. Myös sellaiset työntekijät, jotka ovat ilmoittaneet jäävänsä perhevapaalle, nauttivat erityistä irtisanomissuojaa. Samoin kuin raskaana olevan työntekijän kohdalla, myös perhevapaan osalta työnantajalla on velvollisuus todistaa irtisanomisen johtuneen muusta syystä kuin perhevapaasta. Perhevapaalla olevien työntekijöiden irtisanomissuoja on itse asiassa jopa korkeampi kuin raskaana olevilla. Perhevapaalla olevan työntekijän saa irtisanoa taloudellisista tai tuotannollisista syistä nimittäin vain silloin, kun työnantajan toiminta päättyy kokonaan.

Kolmanteen erityistä irtisanomissuojaa nauttivien ryhmään kuuluu luottamusmiehet ja luottamusvaltuutetut. Luottamusmies on työehtosopimuksen perusteella valittu henkilö. Luottamusvaltuutetun rooli perustuu sen sijaan työsopimuslakiin ja hänen tehtävänään on edustaa työntekijöitä erinäisissä yrityksen asioissa. Luottamusmiehen ja luottamusvaltuutetun tehtävät ovat osittain päällekkäisiä. Erityisestä asemastaan huolimatta sekä luottamusmies että luottamusvaltuutettu ovat työntekijöitä muiden joukossa. Lisäksi myös muilla työntekijöitä edustavilla tahoilla voi olla erityislainsäädäntöön perustuva erityinen irtisanomissuoja. Luottamusmiehen ja luottamusvaltuutetun saa irtisanoa vain silloin, kun siihen on heidät valinneen työntekijöiden enemmistön suostumus. Lisäksi edellytetään, että työnantajalla on työntekijän henkilöön perustuva syy irtisanomiselle. Tuotannollisista ja taloudellisista syistä johtuvaan irtisanomiseen sovelletaan samankaltaisia sääntöjä kuin perhevapaalla olevien työntekijöiden osalta. Työnantajan toiminnan on tällöin loputtava kokonaan eikä työnantaja pysty järjestämään vastaavanlaista muuta työtä.

Lisäksi erityistä irtisanomissuojaa nauttiviin työntekijöihin luetaan asevelvollisuuttaan suorittavat henkilöt sekä sotilaalliseen kriisinhallintaan tai siihen liittyvään koulutukseen osallistuvat henkilöt. Näiden erityisryhmien irtisanomissuoja ei kuitenkaan perustu työsopimuslakiin, vaan sääntely löytyy erityislainsäädännöistä. Suojan taso vastaa kuitenkin raskaana ja perhevapaalla olevien työntekijöiden sekä luottamusmiesten ja luottamusvaltuutettujen irtisanomissuojaa. Erityinen irtisanomissuoja ei päde mihinkään työntekijäryhmään silloin, kun työnantaja kuolee. Työnantajan ajautuessa konkurssiin ainoastaan luottamusmiehet ja luottamusvaltuutetut nauttivat irtisanomissuojaa. Lisäkysymysten ja tarkennusten osalta on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]