Minilex - Lakipuhelin

Työsuhteen päättäminen ja luottamuspula

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsuhteen jatkumisen kannalta on olennaista, että työntekijän ja työnantajan välillä vallitsee luottamus. Luottamuspulaa koskevissa tilanteissa osapuolet voivat joutua miettimään sitä, onko työsuhteen jatkamiselle edellytyksiä. Luottamuspula voi syntyä esimerkiksi työntekijän varastaessa työnantajan omaisuutta tai käyttäytyessä epäasiallisesti työpaikalla. Varastetun omaisuuden arvolla ei oikeuskäytännön mukaan ole merkitystä. Työsuhde voidaan päättää luottamuspulan vuoksi irtisanomalla tai purkamalla työsuhde.

Työnantajalta edellytetään aina irtisanomisperustetta, joka tässä yhteydessä olisi luottamuspula. Tämän perusteen on oltava lisäksi asiallinen ja painava. Vastaavanlaista irtisanomisperustetta työntekijältä ei edellytetä, joten työntekijä voi irtisanoa työsuhteen ilman syytä. Työsuhde päättyy irtisanomisajan päätyttyä. Irtisanomisen yhteydessä joudutaan usein miettimään yrityksen varoituskäytäntöä. Olisiko tilanteesta pitänyt antaa ensin varoitus eli antaa mahdollisuus toimia vastaisuudessa toisin, vai oliko teko niin törkeä, ettei työnantajalta voidaan edellyttää varoitusmenettelyn käyttöä? Tuomioistuimet ovat käsitelleet huomattavan määrän työsuhteen päättymiseen liittyviä kysymyksiä, ja oikeuskäytännön avulla onkin pystytty luomaan linjauksia rajanveto-ongelmien tueksi.

Vakavampi seuraus on työsuhteen purkaminen. Työsuhde päättyy tällöin välittömästi. Työsopimuksen purkaminen edellytetään kuitenkin aina erittäin painavia syitä. Työsuhteen purkaminen luottamuspulan vuoksi toteutuu usein ylempien toimihenkilöiden ja johtavassa asemassa olevien henkilöiden kohdalla, koska heidän asemansa on huomattavasti itsenäisempi kuin muiden työntekijöiden. 

 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]