Minilex - Lakipuhelin

Taloudellinen irtisanomisperuste

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajalla on irtisanomisoikeus, jos tarjolla oleva työ on vähentynyt taloudellisista syistä. Taloudellisen irtisanomisperusteen ei tarvitse syntyä yrityksen omasta toiminnasta johtuvista syistä, vaan se voi johtua myös ulkopuolelta muodostuvista syistä, kuten lamasta. Taloudellisen irtisanomisperusteen vuoksi työn tulee vähentyä olennaisesti ja pysyvästi. Irtisanomisperusteen ollessa olemassa työnantajalla on oikeus irtisanoa, vaikka säästöjä voitaisiin saavuttaa lievemmilläkin toimenpiteillä, kuten lomautuksella.

Taloudellisen irtisanomisperusteen olemassaolo edellyttää esimerkiksi sitä, että työnantajan taloudelliset toimintakyvyt ovat vaikeutuneet. Taloudellinen irtisanomisperuste voi muodostua olemassa olevasta heikosta taloudellisesta tuloksesta. Välttämättä työnantajayrityksen tappiollista toimintaa ei edellytetä. Taloudellisen perusteen on oltava todellinen, koska tilanteessa, jossa yhtiö taloudellisen tilanteensa vuoksi irtisanoo työntekijöitä, mutta samalla investoi uusiin laitteisiin tai jakaa osinkoa, ei irtisanomisen perusteena olevan taloudellisen syyn toteen näyttäminen ole kovinkaan mahdollista.

Mikäli taloudellinen irtisanomisperuste on olemassa, tulee tilanteen vuoksi suoritettujen toimenpiteiden, eli irtisanomisten luoda todellista säästöä. Tarvittaessa työnantajan onkin kyettävä näyttämään irtisanomisten ja niiden luoman säästön tarpeellisuus. Taloudellisen irtisanomisen perusteena on yleensä yhtiön heikko tai tappiollinen taloustilanne.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa