Minilex - Lakipuhelin

Määräaikaisen työsopimuksen purkaminen ennen työn alkamista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Määräaikainen työsopimus on tietyksi määräajaksi tehty työsopimus työntekijän ja työnantajan välillä. Määräaikainen työsopimus päättyy ilman erillistä irtisanomista. Tämä johtuu siitä, että se on tehty jo etukäteen kestämään vain tietyn määritetyn ajan. Määräaikaista työsopimusta ei pääsääntöisesti voida irtisanoa, vaan se päättyy, kun itse määräaika päättyy.

Määräaikaista työsopimusta ei voida pääsääntöisesti irtisanoa kesken sen voimassaolon. Työsuhteen aikana ei ole siis mahdollista irtisanoa työntekijää tai työntekijä ei voi irtisanoa itseään. Määräaikaisella sopimuksella työntekijä saa vakuutta, että hänen työnsä tulee kestämään tietyn ajan, kun taas työnantaja saa vakuuden siihen, että hänellä on kyseinen työntekijä tuon tietyn ajan. Keskinäinen työnantaja ja työntekijä suhde jatkuu määritellyn ajan, joka on sovittu työsopimuksessa erikseen.

Pääsäännön mukaan määräaikaista työsuhdetta ei voida purkaa. Tästä voidaan poiketa muun muassa vakavien sopimusrikkomusten vuoksi. Kyse on tällöin hyvin painavista syistä, jonka perusteella voidaan purkaa määräaikainen työsopimus.

Toinen mahdollinen poikkeaminen määräaikaisen työsuhteen ennenaikaisesta irtisanomisesta on tietyt ehdot määräaikaisen työsuhteen sopimuksessa. Määräaikaisen työsuhteen sopimuksessa voidaan eritellä tiettyjä ehtoja, jonka seurauksena irtisanominen on mahdollista. Tällöin kyse ei ole osapuolen sopimusrikkomuksesta, vaan kyse on tietyn sallitun ehdon voimassaolosta ja sen seurauksena työsuhteen purkaminen.

Mikäli määräaikaisessa työsuhteessa on sopimukseen liitetty koeaika, voidaan koeajan aikana normaalein menettelyin purkaa työsuhde. Koeaika voi olla korkeintaan määräaikaisessa työsuhteessa puolet määräaikaisen työsuhteen kestosta. Koeajan aikana työntekijä tai työnantaja voivat päättää työsuhteen heti. Tällöin pitää kuitenkin olla asialliset perustelut työsuhteen purkamiseen.  

Määräaikainen työsopimus voidaan purkaa myös silloin, kun työnantaja on asetettu konkurssiin, työnantaja on kuollut tai yritys on joutunut saneerausmenettelyyn. Näiden syiden vuoksi määräaikainen työsopimus voidaan purkaa esimerkiksi ennen työsuhteen alkamista.

Koska määräaikainen sopimus on tehty kestämään tietyn määräajan, sitä ei voida purkaa tavalliseen tapaan irtisanomisella. Määräaikaiseen työsopimukseen voidaan ottaa ehtoja, jonka seurauksena määräaikainen työsuhde voidaan irtisanoa. Lain mukaan ennen työsuhteen alkamista voidaan peruuttaa työn vastaanottaminen. Mutta toisaalta työsopimuksen allekirjoittaminen on jo yksi osa työsuhteen aloittamista. Näin ollen pääsääntöisesti vakavien syiden vuoksi määräaikainen työsuhde voitaisiin purkaa ennen työsuhteen alkamista. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Mikäli määräaikaiseen työsopimukseen on laitettu koeaika, voi määräaikaisen työsopimuksen purkaa heti koeajalla.

Varoitukset

- Määräaikaisen työsopimuksen purkaminen ennen määräajan päättymistä voi kohdistaa purkajaan vahingonkorvausvastuulla. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]