Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan velvollisuudesta yhteistoimintamenettelyyn

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteistoimintamenettely tulee noudatettavaksi kaikkien niiden työnantajien osalta, joilla on työsuhteessa säännöllisesti vähintään 20 työntekijää. Yhteistoimintaneuvottelut puolestaan on käytävä silloin, kun työnantaja on irtisanomassa tai lomauttamassa työntekijöitä taloudellisin tai tuotannollisin syin. Yhteistoimintavelvollista työnantajaa ei sido työsopimuslain mukainen selvitysvelvollisuus, koska työnantajan neuvotteluvelvollisuuteen sisältyvät samat asiat.

Selvitysvelvollisuuteen verrattuna yhteistoimintavelvollisuus on laajempi, koska työnantajan on neuvoteltava irtisanomisten perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista henkilöstön kanssa. Yhteistoimintavelvollisuuteen kuuluu ensinnäkin neuvotteluesityksen antaminen viimeistään viisi päivää ennen neuvottelujen alkamista. Neuvotteluesityksestä tulee ilmetä ainakin neuvottelun alkamisaika ja neuvottelupaikka. Lisäksi siitä tulee ilmetä käsiteltävät asiat pääkohdittain. Yhteistoimintavelvollisen työnantajan on ennen irtisanomista laadittava työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma, jos irtisanomiset koskevat vähintään kymmentä työntekijää.

Toimintaperiaatteet on puolestaan laadittava silloin, kun irtisanomiset koskevat alle kymmentä työntekijää. Sekä toimintasuunnitelman että -periaatteiden sisällöstä työnantajan on neuvoteltava henkilöstön edustajien kanssa. Pääsääntöisesti yhteistoimintamenettely työsopimusten irtisanomismenettelyissä edellyttää neuvottelua yksimieliseen päätökseen pääsemiseksi. Lisäksi yhteistoimintamenettelyssä on huomioitava säännökset neuvottelujen kestoajasta, neuvottelujen kirjaamisesta ja osapuolista.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa