Aikoinaan (vuonna 1996) on edellisen vuokraisännän kanssa sovittu, että vuokrahuoneiston vakuusmaksua ei tarvitse maksaa ja sen takaa sosiaalitoimi. Tuosta ei kuitenkaan ole minulla mitään papereita. Nyt on uusi isännöitsijä (entinen jäi eläkkeelle jokunen vuosi sitten), ja tuli postissa lasku ja uhkauskirje, että vakuusmaksu on maksamatta (summa on euroina sama kuin markka-aikana markkoina) ja että ellei makseta, niin vuokrasopimus voidaan irtisanoa. Kun 20 vuoteen ei ole kukaan kysellyt tuon perään, niin eikö ns. velka ole jo vanhentunut, vai onko nyt saatu lasku validi?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Kysymykseen löytyvät vastaukset erityisesti asuinhuoneiston vuokrauksesta annetusta laista (AHVL).
Ensinnäkin AHVL 8§:n mukaan vuokrasopimuksessa voidaan sopia kohtuullisen vakuuden asettamisesta. Vakuudesta sopiminen on siis mahdollisuus, ei välttämättömyys. Jos vakuudesta ei ole erikseen sovittu, sitä ei tarvitse maksaa. Lisäksi vakuutta ei luonnollisestikaan tarvitse maksaa, jos on nimenomaisesti sovittu, ettei sitä tarvitse maksaa. Toki asiasta olisi ollut hyvä sopia kirjallisesti, sillä suullisen sopimuksen näyttäminen toteen on vaikeaa.
Lisäksi voidaan huomioida AHVL 38§. Sen mukaan, jos vuokranantaja vaihtuu, vuokrasopimus sitoo myös uutta vuokranantajaa. Jos siis edellisen vuokranantajan kanssa ei ole vakuudesta sovittu, myös uusi vuokranantaja on sidottu tähän sopimukseen eikä hän voi vaatia vakuutta. Mahdollisuus vaatia vakuutta tässä tilanteessa edellyttäisi vuokrasopimuksen muuttamista ja se on mahdollista vain molempien osapuolien suostumuksella.
Tilanteessa siis vaikuttaisi siltä, että vakuuden vaatiminen ei ylipäätään ole mahdollista edellä mainituin perustein. Velan vanheneminen ei siis sinänsä tule edes käsiteltäväksi, koska velkaa ei ole edes syntynyt. Sanottakoon vielä kuitenkin, että velan vanhentumisesta annetun lain mukaan velka vanhenee yleensä kolmen vuoden kuluessa eräpäivästä. Tilanteessa velka olisi siis selkeästi vanhentunut.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »