Olemme pieni kerrostalon kivijalassa toimiva korjauspalveluja tarjoava yritys, nykyisellä paikalla olemme olleet 30 vuotta ja vuokra on sidottu sopimuksessa elinkustannusindeksiin ja noussut sen mukaan. Nyt taloyhtiö ilmoittaa nostavansa vuokraamme ensi vuoden alusta 15% ja uudelleen ensivuoden heinäkuussa toiset 15%, onko heillä oikeus siihen? Vetoavat yleiseen vuokratasoon, mutta liiketilamme on alkuperäisessä kunnossa eikä siihen ole tehty mitään huolto ym. toimenpiteitä koko 30 vuoden aikana, lisäksi alueella on paljon tyhjiä liiketiloja. Pitääkö meidän vain hyväksyä korotus vai mitä voimme tehdä ettei vuokrasopimustamme irtisanota kuten ilmoittivat tekevänsä jollemme hyväksy?

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Suomen lainsäädännön mukaan liiketilan vuokranantaja voi esittää vuokrankorotusta, mutta tällöin on huomioitava vuokrasopimuksen ehdot sekä lainsäädäntöön perustuvat oikeudet ja velvollisuudet.

Jos vuokrasopimuksessa on sovittu, että vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin, vuokranantajalla on oikeus korottaa vuokraa ainoastaan sen verran, kuin indeksiehto edellyttää. Indeksiehdon ulkopuoliset korotukset eivät ole mahdollisia ilman erillistä sopimusta. Jos vuokrasopimuksessa on maininta muista mahdollisista vuokrankorotuksista, niitä voidaan tehdä vain sopimuksessa määriteltyjen ehtojen mukaisesti.

Vuokranantaja voi ehdottaa vuokrankorotusta vedoten esimerkiksi alueen yleiseen vuokratasoon, mutta korotus edellyttää teidän hyväksyntäänne, mikäli se ei perustu alkuperäiseen vuokrasopimukseen. Vuokrankorotus voidaan tehdä, jos molemmat osapuolet siitä sopivat. Vuokralainen voi kuitenkin kieltäytyä hyväksymästä ehdotusta, jos katsoo, että ehdot eivät ole kohtuullisia.

Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen ehdotetun korotuksen hyväksymättä jättämisen vuoksi, mutta irtisanominen on tehtävä lainmukaisesti. Irtisanomisaika liiketilan vuokrasopimuksissa määräytyy sopimuksen ja lain mukaan. Vuokralainen voi riitauttaa irtisanomisen, jos katsoo sen olevan kohtuuton tai perusteeton. Irtisanomisen tulee tapahtua laissa säädettyjä menettelyjä noudattaen, ja irtisanomisen syyksi ei voi käyttää pelkästään sitä, että vuokralainen ei hyväksy vuokranantajan yksipuolisia ehtoja.

Voitte neuvotella vuokranantajan kanssa uudesta vuokrasta ja yrittää saavuttaa molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun. Esimerkiksi voitte esittää, että korotuksen määrä tulisi olla maltillisempi, tai että vuokranantaja tekisi parannuksia tiloihin vastineeksi korotukselle.

Tarkistakaa vuokrasopimuksen ehdot huolellisesti, erityisesti vuokrankorotuksia koskevat ehdot sekä irtisanomisehdot. Jos vuokranantaja uhkaa irtisanoa vuokrasopimuksen perusteettomasti, voitte hakea oikeudellista apua ja mahdollisesti viedä asian tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Yhteenvetona, vuokranantajalla on oikeus ehdottaa vuokrankorotusta, mutta sen hyväksyminen riippuu siitä, mitä vuokrasopimuksessa on sovittu. Teidän ei ole pakko hyväksyä korotusta, ellei siitä ole erikseen sovittu, mutta tällöin on tärkeää olla tietoinen siitä, että vuokranantaja voi irtisanoa sopimuksen laillisin perustein. Oikeudellinen neuvonanto voi olla hyödyllistä tällaisessa tilanteessa, jotta voitte suojata oikeutenne.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]