Voiko alueisännöitsijä purkaa vuokrasopimuksen tapauksessa kun asunnossa yön aikana halkesi itsekseen wc- pöntönvesisäiliö. Asukas soitti saman tien huolto miehelle joka kävi tilanteen toteamassa ja säiliö vaihdettiin 2 päivän päästä. Vettä pääsi lattioille ennenkuin huoltomies tuli. Perhe on asunut asunnossa koko ajan sen jälkeenkin. Viikko siitä alue isännöitsijä meni toisen hlön kanssa ilmoittamatta ko asuntoon kun asukas ei ollut kotona. Asukas saapui kotiin, jossa ko isänn. Kurkisteli huoneisiin ja jätti purkuilmoituksen, jossa perusteltiin vesi vahingon aiheuttamaa asunnon tuhoutumista asumus kelvottomaksi. Uutta asuntoa ei anneta tilalle kun vedotaan sopimusrikkomukseen, sillä vuokralaisella ei ole koti vakuutusta. Eikö purkuilmoitusta pitäisi edeltää kirjallinen varoitus tms?

1 vastaus


Minilex

49 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Laki säätää useita perusteita, joiden perusteella vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen. Vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen esimerkiksi:

- jos huoneistoa käytetään muuhun tarkoitukseen tai muulla tavalla kuin vuokrasopimusta tehtäessä on edellytetty;
- jos vuokralainen viettää tai sallii vietettävän huoneistossa häiritsevää elämää
- jos vuokralainen hoitaa huoneistoa huonosti
- jos vuokralainen huoneistossa rikkoo, mitä terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty

Jos vessanpöntön vesisäiliö on rikkoutunut vahingossa ja vuokralainen on asianmukaisesti ilmoittanut vahingosta sekä yrittänyt minimoida vahinkoa (eli pyyhkinyt vettä pois lattialta yms.) vaikuttaisi siltä, että vuokranantajalla ei ole oikeutta purkaa vuokrasopimusta. Purkuoikeutta ei ole, jos vuokralainen on hoitanut asianmukaisesti asuntoa.

Lähtökohtaisesi vuokranantajan tulee antaa kirjallinen varoitus ennen kuin hänellä on oikeus purkaa vuokrasopimus. Varoitusta ei tarvitse antaa, jos vuokralainen on huoneistossa rikkonut, mitä terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi on määrätty ja menettely on erittäin moitittavaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi rikollisuutta tai muuta erittäin moitittavaa käyttäytymistä. Vesivahinko, jos kyse on nimenomaan vahingosta, ei ole peruste purkaa vuokrasopimusta.

Kuitenkin, jos huoneisto tuhoutuu tai viranomainen kieltää sen käyttämisen, vuokrasopimus lakkaa. Tämä tarkoittaa käytännössä samaa kuin vuokrasopimuksen purkaminen. Jos asunto tuhoutuu vesivahingon vuoksi, ei vuokranantajalla ole korvausvelvollisuutta. Vuokranantajalla ei ole myöskään velvollisuutta tarjota uutta asuntoa.

Tässä tapauksessa olisi syytä tarkistaa onko kyse todellakin vuokrasopimuksen purkamisesta vai vuokrasopimuksen lakkaamisesta. Lisäksi olisi hyvä tarkistaa, onko asunto todellakin asuinkelvoton eli onko viranomainen kieltänyt sen käyttämisen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]