Asun opiskelija-asunnossa, yksiössä. Tyttöystäväni, hänkin opiskelija, tekee tulevana lukukautena työharjoittelunsa eri paikkakunnalla kuin missä hän tällä hetkellä asuu. Kysyimme vuokran antajaltani jos olisi mahdollista että hän muuttaisi väliaikaisesti luokseni työharjoitteluiden välissä ettei joutuisi maksamaan kahta eri vuokraa (hän voisi siis asua luonani ilmaiseksi) tämä ei kuitenkaan sopinut vuokran antajalleni. Olen kuitenkin käsittänyt että vuokran antajalle ei tarvitse ilmoittaa avopuolison muutosta vuokra asuntooni. Voiko tyttöystäväni kiellosta huolimatta muuttaa luokseni?
Minilex
6 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Asuinhuoneiston vuokrauslaissa säädetään, että "vuokralainen saa käyttää asuinhuoneistoa omana tai yhteisenä asuntona puolisonsa ja perheeseen kuuluvien lasten kanssa. Jollei siitä aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa tai häiriötä, vuokralainen saa käyttää huoneistoa yhteisenä asuntona myös lähisukulaisensa ja puolisonsa lähisukulaisen kanssa taikka luovuttaa alivuokrauksena tai muutoin enintään puolet huoneistosta toisen käytettäväksi asumiseen. Muussa tapauksessa vuokralainen ei saa ilman vuokrasopimuksessa olevaa suostumusta tai vuokranantajan erikseen antamaa lupaa luovuttaa huoneistoa tai sen osaa toisen käytettäväksi."
Avoliitto yleisesti määritellään seurustelevina henkilöinä, jotka asuvat samassa taloudessa. Asuinhuoneiston vuokrauslaissa puoliso on määritelty seuraavasti: "Aviopuolisot ja henkilöt, jotka elävät avioliitonomaisissa olosuhteissa, (puolisot)..."
Teidän tapauksessane seurustelusuhde ei välttämättä riitä täyttämään puolison määritelmää, jolloin asuntoa ei saisi ilman vuokranantajan lupaa käyttää yhteisenä asuntona. Seurustelusuhteen pitkällä kestolla saattaa tosin olla puoltava vaikutus.
Teidän kannattanee kysyä vuokranantajalta perustelua yhteisasumisen kiellolle ja mahdollisesti koittaa uudelleen perustella asianne hänelle.
Mikäli teillä jäi vielä kysyttävää lakipuhelimemme palvelee numerossa 060012450. Tietoa ja neuvoja saa myös vuokra-asioihin erikoistuneesta Vuokralaiset VKL Ry:stä
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.