Vuokralaiseni muutti putkiremontin ajaksi toiseen asuntoon. kun remontti valmistui ja hän muutti takaisin niin muutamia huonekaluja puuttui asunnosta (nämä huonekalut kuuluivat vuokrasopimukseen). aluksi hän sanoi että hänen omat muuttomiehensä vahingossa varmaan veivät ne kellariin mutta kun hän tarkisti ettei niin ollut niin hän epäili että remonttimiehet ovat ne ottaneet. nyt hän velvoittaa että minun tulisi hankkia ym. tavarat huoneistoon takaisin. lisäksi tämän kuun vuokraa ei vieläkään ole maksettu. lisäksi naapurit ovat tehneet hänestä häiriöilmoituksen minulle oudon huutamisen vuoksi. vuoden määräaikaisuus sopimuksessa tulee täyteen 31.08.2016, jonka jälkeen jatkuu toistaiseksi voimassaolevana. voinko nyt irtisanoa vuokrasopimuksen ja paljonko aikaa hänellä on muuttaa pois?

1 vastaus


Minilex

69 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

On tärkeää erottaa toisistaan vuokrasopimuksen irtisanominen ja purkaminen. Irtisanottaessa vuokrasopimus pysyy voimassa vielä irtisanomisajan. Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomismahdollisuutta on joka tapauksessa rajoitettu. Tuomioistuin voi antaa vuokranantajalle oikeuden määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomiseen, jos hän tarvitsee huoneiston omaan tai perheenjäsenensä käyttöön syystä, jota hän ei ole voinut ottaa huomioon sopimusta tehtäessä, tai muusta tähän verrattavasta syystä sopimuksen pysyminen voimassa sovitun määräajan loppuun olisi hänen kannaltaan ilmeisen kohtuutonta. Vuokranantajan irtisanomisaika on vuokrasuhteen kestosta riippuen joko kuusi kuukautta tai kolme kuukautta.

Sen sijaan sopimuksen purkaminen lakkauttaa sopimussuhteen välittömästi ilman irtisanomisaikaa. Vuokrasopimuksen purkaminen vaatii olennaista sopimusrikkomusta. Lain mukaan vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus muun muassa, jos vuokralainen laiminlyö suorittaa vuokran säädetyssä tai sovitussa ajassa taikka jos vuokralainen viettää tai sallii vietettävän häiritsevää elämää. Oikeutta purkamiseen ei kuitenkaan ole, jos purkamisperusteen aiheuttaneella menettelyllä on vain vähäinen merkitys. Esimerkiksi vuokrasopimuksen purkaminen vuokranmaksun laiminlyönnin perusteella edellyttää yleensä useamman kuukauden vuokrien maksamatta jättämistä. Purkamisperusteeseen on myös lähtökohtaisesti vedottava kohtuullisessa ajassa, siitä kun se on tullut vuokranantajan tietoon. Lisäksi jos vuokranantaja haluaa purkaa vuokrasopimuksen huoneistossa vietetyn häiritsevän elämän vuoksi, on hänen annettava vuokralaiselle ensiksi kirjallinen varoitus. Jos vuokralainen varoituksen johdosta viivytyksettä täyttää velvollisuutensa tai oikaisu muutoin tapahtuu, vuokranantajalla ei ole enää oikeutta vuokrasopimuksen purkamiseen. Varoitusta ei kuitenkaan tarvitse antaa, jos vuokralaisen menettely on toistunut aikaisemmin annetun varoituksen jälkeen tai jos vuokralainen on menetellyt erittäin moitittavalla tavalla.

Sekä vuokrasopimuksen irtisanomisesta että purkamisesta vuokranantajan on tehtävä vuokralaiselle kirjallinen ilmoitus. Ilmoituksessa on mainittava irtisanomis- tai purkamisperuste ja vuokrasuhteen päättymispäivä. Ilmoitus on annettava tiedoksi todistettavasti. Muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Vuokranantaja voi antaa vuokralaiselle myös pidemmän muuttoajan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]