Hei!

Asun vuokralla kaksikerroksisessa omakotitalossa, josta vuokraamme alakerran (yläkerrassa on toiset vuokralaiset). Vuokraisäntä asuu pihassa olevassa talousrakennuksessa.

Vuokrasopimuksessa meillä on seuraava pykälä:

"Huoneistossa ei saa harjoittaa lyhyt- /pitkäkestoista majoitustoimintaa"

Tyttärelläni on nyt poikaystävä, joka yöpyy täällä noin 4 kertaa viikossa ja vuokraisäntä väittää ettei tämä ole sallittua. Onko tällaisessa kyse majoitustoiminnasta?

Vuokraisännällä on myös tapana tuijottaa sisään ikkunoista. Syyllistyykö hän silloin yksityisyyden rikkomiseen?

Olisin kiitollinen jos saisin vastauksen näihin kysymyksiin.


Ystävällisin terveisin,

Stefan Hoffman

1 vastaus


756 vastausta

Hei. Olet oikeassa, poikaystävän yöpyminen ei ole majoitustoimintaa. Majoitustoiminnasta on kyse, kun vuokraat asuntoasi taloudellista hyötyä tavoitellen. Vieraiden ottaminen on vuokralaisen oma asia, eikä vuokranantajalla ole majoitustoimintaan vetoen oikeutta kieltää vieraiden yöpymistä. Kunhan poikaystävän satunnaisesta yöpymisestä ei aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa tai häiriötä. Toki tällaisessa tilanteessa vesimaksun periminen voisi tulla kyseeseen, mikäli se ei mene kulutuksen mukaan ja tyttären poikaystävä viettää paljon aikaa huoneistossa.

Vuokraisännän tuijottaminen sisään ikkunoista voi täyttää kotirauhan rikkomisen tunnusmerkistön. Perustuslain 10 §:n 1 momentin ensimmäisen virkkeen mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Vuokranantaja ei saa mennä huoneistoon ilman vuokralaisen lupaa, mutta huoneenvuokralaissa annetaan vuokranantajalle oikeus päästä asuntoonsa, jos on tarve. Vuokranantajan täytyy pyytää vuokralaisilta lupa päästä sisään asuntoon, jos hänellä ilmenee tarvetta kurkistella sisään. Muutoin kyseessä on kotirauhan rikkominen.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]