Minilex - Lakipuhelin

Parvekkeiden käyttökielto ja mekaaninen lukitseminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asun asunto-osuuskunnan hallinnoimassa kerrostalossa. Osuuskunnan hallitus julisti asuntojen parvekkeet käyttökieltoon toissa viikolla, vajaa viikko sitten ilmoitettiin, että kuluvalla viikolla parvekkeisiin tullaan asentamaan mekaaniset salvat. Syynä on parvekkeiden huono kunto, mutta silti myös naapuritalon kunnostetut parvekkeet lukitaan. Tiedotteissa ei ole myöskään mainittu, kuinka pelastustilanteen sattuessa parvekkeiden toimiminen varauloskäyntinä korvataan. Päätöksessä ei kerrota myöskään kenen arvioon parvekkeiden toteaminen niin huonokuntoisiksi perustuu. Onko meillä vuokralaisilla mitään mihin vedota näin nopealiikkeisessä toiminnassa? Taloryhmä on 50 vuotta vanha, eikä täällä ole tehty mitään perustavan laatuisia korjauksia tänä aikana, kaikki on saanut rapistua hitaasti...

1 vastaus


1 vastausta

Periaatteessa lain mukaan vuokranantajalla on oikeus ilman vuokralaisen suostumusta ryhtyä kunnossapitotoimenpiteisiin, jotka ovat välttämättömiä ja kiireellisiä. Myös vuokranantajan vastuulla on asuinhuoneen turvallisuus. Toisaalta vuokranantaja voi myös kahden viikon varoajalla ryhtyä kunnostustoimenpiteisiin, jos toimenpiteistä ei aiheudu olennaista haittaa asuinhuoneiston käytölle. Muussa tilanteessa kunnostustöistä on varoitettava puolta vuotta ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

Kuvaamanne tilanteen lainmukaisuus riippuu siis pitkälti esimerkiksi seuraavista seikoista; Miten kiireellinen parvekeremontti oikeastaan oli, eli oliko sille turvallisuuden tai muiden vastaavien syiden vuoksi suurikin tarve. Toisaalta taas vaikuttaa myös se, että miten paljon parveketta normaalisti käytetään, eli kuinka paljon remontti rajoittaa huoneiston tarkoituksenmukaista käyttöä.

Varmastkin saisitte tarkemmin tietoa osuuskunnalta jos lähettäisitte vaikka hallitukselle kysymyksen aiheesta. Voi olla hyödyllistä mainita, että epäilette onko näin nopealla aikataululla suoritettu remontti, johon vuokralaisten mielipidettä ei edes kysytty, laillinen. Mikäli osuuskunnan säännöissä on määritetty hallituksen pöytäkirja julkiseksi, niin silloin perusteluiden pitäisi löytyä pöytäkirjasta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »